24. září 2022 05:00
Adam Vala

Spálil Hitlera s milenkou a zahájil vlastní operaci. Nacista detailně popsal smrt vůdce

Vzestup nacistů (3) – Hitlerova pozice

V posledních dnech války měl spálit na zahradě říšského kancléřství v Berlíně tělo vůdce i jeho milenky Evy Braunové.

Kolem okolností smrti Adolfa Hitlera budou už navždy panovat nejasnosti. Jednou z nejpravděpodobnějších nebo nejčastěji zmiňovaných verzí je sebevražda a následné zpopelnění Hitlera i jeho milenky Evy Braunové. Pokud se nebudeme pro jednou zabývat konspiracemi, je se smrtí nacistického vůdce úzce spojeno jméno Otta Günsche, který byl osobním pobočníkem vůdce a měl to být právě on, kdo se o těla 30. dubna 1945 postaral.

Z vojáka pobočníkem

Otto Günsch se narodil 24. září 1917 ve městě Jena v Sasku. Po ukončení střední školy se v 16 letech dobrovolně přihlásil do 1. tankové divize SS Adolfa Hitlera – přezdívané také Liebstandarte SS – a přes své působení v armádě se dostal až ke členství v nacistické straně. S Adolfem Hitlerem se poprvé setkal v roce 1936 a už o čtyři roky později, tedy už v průběhu druhé světové války, se stal na dobu 11 měsíců jeho osobním pobočníkem. Svou službu u vůdce musel přerušit v roce 1942, kdy navštěvoval důstojnickou akademii a následně absolvoval také frontovou službu jako velitel roty tankových granátníků.

Na začátku roku 1943 se nicméně vrátil zpět do sídla Adolfa Hitlera a opět zaujal pozici osobního pobočníka. Byl rovněž členem komanda, které zajišťovalo Hitlerovu bezpečnostní ochranu a býval spolu s ním účasten mnoha jednání a konferencí. Bylo tudíž pravděpodobné, že se postaví po bok vůdce i 20. července 1944, kdy byl na Hitlera ve Vlčím doupěti spáchán neúspěšný atentát. Výbuch bomby nastražený v aktovce Clause von Stauffenberga mu protrhl ušní bubínky a způsobil řadu pohmožděnin.

Přímý svědek mrtvého vůdce

S blížícím se koncem nacistického Německa měl být Günsche 30. dubna 1945 sám Hitlerem pověřen, aby po jeho smrti zajistil zpopelnění těla, na což krátce poté skutečně mělo dojít. Günsche stál na stráži před vraty do bunkru, kde Hitler a Eva Braunová spáchali sebevraždu, aby následně s komorníkem Heinzem Lingem prohlásili oba za mrtvé.

Podle toho, jak později Günsche vypověděl, odešel do zasedací místnosti sdělit informaci o smrti vůdce Josefu Göbbelsovi a generálům Hansovi Krebsovi a Wilhelmu Burgdorfovi. Dále nechal Günsche odsunout stůl a židle v pracovně, na podlahu rozprostřel přikrývky a za pomoci komorníka na ně obě těla přesunul. Těla Adolfa Hitlera a Evy Braunové byla vynesena po schodech a nouzovým východem z bunkru do zahrady za říšským kancléřstvím, kde byla spálena.

Poté, co Günsche zajistil zpopelnění těl za použití benzínu, který dodal Hitlerův osobní řidič Erich Kempka, opustil po půlnoci vůdcův bunkr a o dva dny později byl zajat sovětskými jednotkami Rudé armády. Letecky byl převezen do Moskvy k ostrému výslechu a následně uvězněn nejen v Moskvě, ale také ve východněmeckém Budyšíně.

Propuštěn byl až 2. května 1956, ale v té době už měl za sebou dokončený projekt, který spolu s komorníkem Lingem nazvali Operace Mýtus. Šlo o Hitlerův životopis, který byl připravován pro Josifa Stalina a který knižně vyšel v roce 2005. Otto Günsche zemřel v roce 2003 na selhání srdce ve svém domě v Lohmaru v Severnými Porýní. Jeho tělo bylo zpopelněno a popel rozptýlen do Severního moře.

Zdroj: H. Linge - With Hitler to the End

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom