15. srpna 2022 14:35

Hladového lva zajímá jen tučná kořist. Podívejte se, jak hbitě usmrtí svůj cíl

Během velké migrace v Serengeti cestují obrovská stáda pakoňů za čerstvou vodou a zelenými pastvinami. Na dlouhé cestě je však čeká několik překážek v podobě nemilosrdných a hladových predátorů.

Každoročně napříč planinami tanzanského Serengeti a národního parku Masai Mara v Keni probíhá neskutečná podívaná velké pozemní migrace. Téměř dva miliony pakoňů a zeber cestují po směru hodinových ručiček tisíce kilometrů za čerstvou vodou a potravou.

Jde o jednu z nejstarších a největších migrací na Zemi, která probíhá po spadnutí prvních kapek deště na zpustlou savanu po dlouhém období sucha. Jakmile zem nasákne vytouženou dešťovou vodu, z prachu a písku vyraší zelený život, který přiláká sudokopytníky na pastvu.

Velká armáda kopyt v pohybu

Toto africké divadlo se opakuje každoročně a jedná se o jednu z nejkrásnějších podívaných na světě. Býložravé kopytníky však doprovázejí na jejich dlouhé cestě i další druhy zvířat, které rovněž motivuje čerstvá potrava.

Tisíce lvů, hyen a jiných predátorů vyčkává na migrační stáda, až jim, jak se říká, skočí rovnou do náruče. Během cesty totiž procházejí pakoni a zebry skrz teritorium predátorů. Odhaduje se, že až 250 tisíc pakoňů během velké migrace nedokončí svou pouť a místo toho skončí jako položka na jídelníčku dravců a mrchožroutů.

Díky nekonečnému putování však nehrozí, že by jakékoli stádo nějaké pastviny napříč parkem vypáslo. Díky dešti a koloběhu má příroda čas na obnovu a potravu pro každého. Jak můžete vidět v dokumentární sérii Síla živlů, kterou vysílá Prima ZOOM, nakonec se i lvicím vyplatí přetrpět mokrý kožich kvůli lahodnému pakoni, jenž nakrmí několik hladových krků.

Zdroj: The Guardian

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom