10. srpna 2022 14:47

Šakali žerou vše a čest jim nic neříká. Podívejte se, jak zákeřně loví

Šakali jsou častokrát přirovnáváni k hyenám a jiným mrchozřoutům. Jejich lovecká taktika je přitom daleko propracovanější, i když ne zcela férová.

Obdobně jako ostatní psovité šelmy mají šakali velký smysl pro teritorialitu a nejčastěji žijí v párech či rodinných smečkách. Své území si velmi úzkostlivě brání před vetřelci i konkurencí stejného druhu. Psovití predátoři mají středně velkou postavu, což jim umožňuje se rychle pohybovat a na dlouhých tratích mají značnou výdrž. Svou ne tak zdatnou kořist proto dokážou lehce uštvat.

Vděční strávníci, nečestní lovci

Ve výběru potravy se šakali řadí mezi oportunisty a v lovení si nijak nevybírají – vrhnou se na menší i středně velká zvířata a nepohrdnou ani mršinou či rostlinnou stravou. Aktivní jsou především za soumraku a za svítání, nicméně přizpůsobit se kořisti dokážou i nočním a denním životem. Jejich lovecká taktika je poměrně jednoduchá, nekalá, ale účinná. Zastávají nečestnou hru a spoléhají na svůj počet, proto se i několik šakalů vrhá najednou po jedné kořisti.

Šakali totiž moc dobře vědí, na koho si mohou troufnout a na koho ne. Proto když mají chuť na větší zvíře, zaútočí raději na jejich mladé. V dokumentární sérii Síla života, kterou vysílá Prima ZOOM každou středu večer, můžete na vlastní oči vidět, že chvilková nepozornost ze strany samice lachtana může stát její mládě život. Nepozorovaně se k němu totiž přiblíží hladový šakal se svými druhy v zádech a během sekundy odnáší několikadenního potomka pryč. Poté už záleží jen na odvaze matky, zda své mladé dokáže uchránit před nelítostným predátorem.

Zdroj: Live Science

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom