31. srpna 2023 13:00

Vlci vyvolávají oprávněný strach. Podívejte se, jak se vrhnou i na medvěda

Pohotovost pro exotická zvířata III (6) – Oční vyšetření vlka

Vlci se objevují v mytologii, folklórech i legendách jako zvířata s nechvalnou pověstí. Jde však o jedny z nejinteligentnějších smečkových tvorů vůbec.

Jen těžko byste v přírodě hledali loajálnějšího a oddanějšího tvora, než je vlk. Tyto psovité šelmy žijí v hierarchicky organizovaných smečkách tvořených třemi až osmi jedinci, kteří mají mezi sebou velmi úzké sociální vazby. Ve většině případů se jedná o přímou rodinu vedenou alfa samcem a samicí dominující celé skupině. Ztráta rodičů může mít dokonce zničující dopad na soudržnost celé sociální smečky, která je bez hlavního vůdce většinou odkázána k zániku.

Zvířata se zlou pověstí

Stejně jako u člověka si i vlci předávají a sdílejí znalosti napříč generacemi a udržují svou jedinečnou kulturu typickou pro svou rodinu. I v té nejoddanější smečce se však může stát, že si mladší vlk troufne na alfa samce a porazí ho. V takovém případě se ze starého alfy stává vlk samotář a jeho žezlo převezme mladší jedinec.

Kromě oddanosti pro rodinu a monogamii jsou psovité šelmy známé i svým pronikavým vytím. Na nahodilé vytí na měsíc však zapomeňte, to je jen další mylná legenda, která se o vlcích mezi lidmi roznesla. Vlčí smečka či osamělý jedinec využívá kvílení jako primární způsob komunikace, který je slyšet na vzdálenost více než 16 km. Hlasitým vytím, obsahujícím až 12 různých harmonických tónů, dávají šelmy najevo obsazení teritoria, velikost rodiny či oznámení útoku nebo naopak ústupu.

Vlci okouzlili člověka svou odvahou, inteligencí a učenlivostí už před tisíciletími. Přesto k nim lidé dodnes chovají přirozený respekt a strach. Ani v zajetí schopní lovci svůj silný sociální a ochranitelský pud nezapřou.

Zdroj: National Library of Medicine / Living with Wolves

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom