19. listopadu 2022 11:00

Nejmodernější ruský tank: Co všechno umí Putinova chlouba?

Ukrajinská armáda ukořistila nejnovější ruský tank T-90M MBT „Proryv“. Těch vyjelo na Ukrajinu jen několik a spekuluje se, že zhruba další stovka jich stále čeká v záloze, kdyby konflikt dále eskaloval. Co tento válečný stroj, který je považován za Putinovu chloubu umí?

Obrněné monstrum

T-90M MBT „Proryv“ má oproti předchozímu modelu určitá vylepšení stran ochrany, mobility a palebné síly. Je opatřený kanónem 2A46M-4 ráže 125 mm, ze kterého pálí standardní munici i protitankové střely PTRK Refleks. Dálkově ovládaná stanice tanku je vybavena těžkým kulometem NSVT ráže 12,7 mm a koaxiálním kulometem PTKM ráže 7,62 mm.

Konfiguračně se tank podobá předchozím modelům T-90. Místo pro řidiče je vepředu, otočná věž uprostřed a motor vzadu. Otočnou věž z každé strany chrání reaktivní pancéřování, které funguje na principu akce a reakce. V zásadě to vypadá tak, že mezi dva kovové pláty je vložena vrstva výbušniny. Když takový plát zasáhne střela, dojde k explozi, která naruší její průbojnost.

Uvnitř má dostupnou i nejlepší ruskou optoelektroniku, která je založená na francouzských kamerách s termovizí. Díky tomu posádka tanku není tak slepá jako u některých archaických modelů, které se na Ukrajině také objevily. Stroj dosáhne rychlosti 60 km/h na rovné cestě a až 50 km/h v nerovném terénu. Jelikož je obecně těžší, jeho hmotnost byla kompenzována silnějším dieselovým motorem V-92S2 s výkonem 1000 koní.

Nebezpečná rychlost

Svůj dosud nejmodernější tank, který v minulosti hojně propagoval i Vladimir Putin, používá ruská armáda od dubna 2020, přičemž poprvé byl testován během vojenského cvičení Zapad-2017 v září 2017. Výhodou je, že když se nyní tanku chopila Ukrajina, mohou se i síly NATO dozvědět více o ruském arzenálu.

Získávání cizí výzbroje z druhé ruky ostatně není nic nového. Například v roce 1987 se americkým agentům podařilo zakoupit od rumunského obchodníka se zbraněmi šrot, ze kterého se vyklubal ruský tank T-72. Pokoutný obchod později zveřejnila ruská KGB.

Zdroj: Business Insider

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom