Rusové milují staré tanky. Stále používají vykopávky z okupace Československa

Jen málokterý bojový stroj se zapsal do historie válek tak silně jako tank. Od prvního vjezdu na bojiště imponoval vojevůdcům svým ztělesněním síly a údernosti. A nikdo se do něj nezamiloval více než Sověti.

Ačkoli tanky sehrály významnou roli již za druhé světové války, kde se staly středobodem hned několika velkých bitev, svůj účel našly i poté, co největší konflikt v dějinách planety utichl a válečné stroje na smrt zajely zpět do vojenských skladů. Období studené války bylo časem silného zbrojení a jak podotýká i dokument Tank: Zbraň 20. století vysílaný na Prima ZOOM, tanky se staly cenným artiklem především pro diktátorské režimy z východního bloku. Což ostatně na vlastní oči poznali i Čechoslováci.

Symbol hrubé síly

Když byla 20. srpna 1968 zahájena invaze vojsk Varšavské smlouvy na půdu tehdejšího Československa, které mělo našlápnuto k liberalizaci tehdejšího komunistického režimu, neměl být tank jen silou ničivou, ale především zastrašující. Na rozdíl od letadel je totiž davům neustále na očích a jeho velikost a zdánlivá nezastavitelnost jsou jasným vzkazem okupantů, že kdo se nepoddá, ten bude rozdrcen hrubou silou.

Tohoto postupu se Sověti a posléze i Rusové nikdy nevzdali, což jasně dokazuje současná situace na Ukrajině, kde Rusové stále útočí stroji, jejichž jen o něco málo starší sourozenci rozbíjeli sny celé generace občanů Československa. Na naše území v roce 1968 vjely především sovětské stroje T-54 a T-55, které jsou pro laika téměř nerozeznatelné a Sověti na nich pracovali v průběhu 40. let ve snaze nahradit válečnou klasiku T-34. Tyto 36 tun vážící stroje byly vybavené kanónem ráže 100mm a dvojicí kulometů ráže 7,62 mm. Dovnitř se vešli 4 lidé, kteří se uvnitř stroje průměrně pohybovali kolem 30 km/h, byli ale papírově schopní dosáhnout rychlosti až 50 km/h. Síla pancíře se pohybovala mezi 120–200 mm.

Technika se zásadně nemění

Kromě těchto už tehdy zastarávajících strojů se v Praze objevily i modely T-62, které byly modernizovanou verzí T-55 s novým kanónem ráže 115mm a další výzbrojí čítající 7,62mm kulomet a protiletadlový kulomet ráže 12,7 mm. T-62 dnes sice slouží především jako záložní stroje, přesto už je Rusko nasadilo na ukrajinské půdě v aktuálním konfliktu, stejně jako rovněž zastaralé T-72, které se staly jeho hlavní útočnou silou. Připomeňme, že sourozenec okupačního tanku T-62, model T-64, se stal pro změnu vlajkovým strojem ukrajinské armády. Byť samozřejmě platí, že dané modely doznaly během let různých více či méně zásadních úprav.

Zdroj: Asia Times

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom