13. listopadu 2022 06:00

72 střel za 12 vteřin a rychle pryč. Raketová spása Ukrajiny chrání nejcennější místo Ameriky

Palba rakety AMRAAM z raketového systému NASAMS (Zdroj: Raytheon Technologies)

Americko-norský raketový systém NASAMS je vskutku impozantním kusem vojenské techniky. Ačkoli nepatří mezi zcela nejmodernější výbavu, jeho rychlost a mobilita berou dech. Ostatně Spojené státy moc dobře vědí, proč NASAMS používají pro obranu toho nejcennějšího ve své domovině.

Ačkoli se ve spojení s obranou ukrajinského vzdušného prostoru mluví o dodávkách nejen americko-norského systému NASAMS, ale i italského Aspide, pravdou je, že první jmenovaný je rozhodně zajímavějším válečným nástrojem. Už jen kvůli tomu, že NASAMS dokáže sestřelovat nepřátelské letouny, vrtulníky, drony či řízené rakety ve více než trojnásobné vzdálenosti 40 kilometrů, zatímco Aspide obstará cíle pouze do vzdálenosti 12 km.

NASAMS je modulární systém, který se skládá ze tří hlavních komponent.

NASAMS byl vyvíjen již v 90. letech a aktuálně ho kromě Američanů a Norů (do provozu ho zařadili v roce 1998) využívají například i Španělé, Holanďané, Finové či Litevci. Jedná se o zařízení, za nímž stojí americký Raytheon a norský Kongsberg, přičemž jak tvrdí zástupci Pentagonu i samotných společností, na Ukrajině by měl tento raketový systém země–vzduch bez problémů zvládnout jakoukoli hrozbu, kterou současná ruská armáda může na civilní či vojenské cíle poslat.

Raketová hlídka americké vlády

Zajímavostí bezpochyby je, že ohledně NASAMS (The National Advanced Surface-to-Air Missile System) zůstává řada věcí zahalena tajemstvím. Kupříkladu se dosud neví, jestli byl systém již někdy dříve nasazený v přímém boji. Pozornost si však získal po začátku nového tisíciletí, když byl v roce 2005 rozmístěn do strategických lokací poblíž hlavního města Spojených států Washingtonu D.C., čímž v podstatě chrání to nejcennější, co udržuje USA v chodu – tamní nejvyšší představitele státu. To samo o sobě prokazuje, o jak vyspělou vojenskou techniku jde.

NASAMS je modulární systém, který se skládá ze tří hlavních komponentů. V první řadě je zde radar, který slouží pro detekci nepřátelských letounů, dronů či raket. Pak zde najdeme velín, z něhož jsou činěny veškeré úkony spojené s analýzou dat a odpalováním obranných raket. A chybět samozřejmě nemůže samotná odpalovací jednotka, která – jak již bylo zmíněno – dokáže pokrýt prostor zhruba 40 kilometrů a dokáže vyslat do vzduchu 72 střel za 12 vteřin.

Naděje pro nebeský štít Evropy

Důležitou výhodou je zde navíc mobilita, kdy je systém schopný rychle odpálit své zásoby raket a okamžitě se začít přemisťovat, aby neskončil na šrot v odvetné palbě. Poslední velkou výhodou je pak široká paleta raket středního doletu, které jsou v rámci Evropy hojně používané i pro stíhací letouny. Odpalovací jednotka je schopná střílet hned 4 druhy amerických raket, mezi nimiž nechybí ani teplem naváděné AIM-9X Sidewinder, případně rakety vzduch–vzduch AIM-120. Není tedy problém zajistit dostatek munice, která ochrání vzdušný prostor proti narušiteli, který by chtěl například vyřadit elektrárny anebo zasáhnout důležité vládní pozice.

Dokáže pokrýt prostor zhruba 40 kilometrů a vyslat do vzduchu 72 střel za 12 vteřin.

NASAMS sice není tak efektivní v protiraketové obraně jako izraelský Iron Dome, který za poslední rok dokázal odvrátit 90 procent z více než 4 000 raket vypálených ze strany Hamásu a Palestinského islámského džihádu, přesto se jedná o jeden z nejlepších obranných systémů světa, jenž zvládne ochránit infrastrukturu a poskytnout pocit bezpečí napadeným obyvatelům. Ostatně systém NASAMS je v současné době zvažovaný 15 spojeneckými státy vedenými Německem jako klíčové zařízení pro takzvaný Evropský nebeský štít – ochranu starého kontinentu před napadením vnějším nepřítelem. A ano, aktuálně se jím myslí hlavně Rusko.

Zdroj: New York Times / GRID

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom