7. listopadu 2022 15:30
Adam Vala

Nejrychlejší houfnice světa děsí rekordním tempem palby. Nepřátele rozdrtí a zmizí

Jak rychle střílí nejrychlejší houfnice světa (Zdroj: BAE Systems)

Nejrychlejší houfnici vymysleli Švédové. Projektil ještě nedopadne na cíl a nástroj zkázy se už může přesouvat pryč

Švédové mají v rukách nejrychlejší samohybnou houfnici na světě FH77BW Archer, které trvá pouhých 75 sekund na to, aby vystřelila tři náboje a mohla zase pokračovat dál ve svém přesunu. Vyvinuta byla už v roce 2009 jako výsledek vzájemného projektu Švédska a Norska, ze kterého však druhá zmíněná země vycouvala, a tak zůstává Archer pouze ve výzbroji Švédska.

Pozoruhodná rychlost, se kterou Archer pracuje, je přímou odpovědí na nejnovější standardy ve vedení válečných konfliktů. V době rozšířeného používání dělostřeleckých radarů, které jsou schopné na základě trajektorie dopadnutého náboje obratem určit, kde se nachází střílející baterie, je nutné zůstat v pohybu, což švédská houfnice plní beze zbytku. Jinak řečeno, protibaterijní palba je na Archer příliš pomalá, protože houfnice, pohybující se na podvozku Volvo A30D, může být takřka neustále v pohybu.

FH77BW Archer udeří a zmizí

Co se týče vlastností, FH77BW Archer je 155mm houfnice s hlavní hráže 52 mm, přičemž charakteristická je její plná automatizace. Houfnice má automatický nabíječ umístěný v nepříliš velké věži bez posádky. Ovládání zajišťují 3–4 operátoři, kteří sedí v kabině vozidla a využívají moderní zaměřovací přístroje. Pro vlastní obranu je pak vozidlo vybaveno dálkově ovládaným věžovým systémem Protector RWS, který disponuje optoelektronickou hlavicí a možností montáže různých typů lehké výzbroje, jako jsou kulomety, granátomety, kanóny do ráže 30 mm nebo odpalovací zařízení protitankových řízených střel.

Palebný dostřel Archeru je od 30 do přibližně 60 kilometrů, vždy v závislosti na typu munice. V případě přímé palby, což je další z velmi užitečných vlastností houfnice, se jedná o dostřel 2 kilometrů. O rychlosti Archeru jsme už mluvili, největší specialitou je však nejen palba prvních 20 střel za 150 sekund, ale také možnost vystřelit až šest nábojů s různou trajektorií tak, aby svůj cíl zasáhly současně nebo jen ve velmi krátkém sledu pro plošný efekt. Jediné, co z dokumentů švédské armády nevyplývá, je počet houfnic, které jsou aktuálně poslány na Ukrajinu. I jediná ale na sebe strhává poměrně značnou pozornost.

Zdroj: WP Tech, BAE Systems

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom