Hitler o německých tancích neustále lhal. Podívejte se na skutečný stav nacistické armády

Pod dojmem záběrů z rychlého zhroucení polského odporu v září 1939 a bleskového dobytí Francie na jaře 1940 se zdálo, německý wehrmacht tvoří samé tanky a obrněná vozidla. Jenže nacistické Německo nebylo ani zdaleka tak mechanizované, jak ukazovala Hitlerova propaganda.

Realita německého transportu během války odkazovala spíše na 19. století než na éru spalovacích motorů. Jeho základem byl totiž vůz tažený koňmi, který Němci nazývali Panje Wagen. Podle dokumentu Tajemství nacistických válečných zbraní, který můžete vidět ve čtvrtek večer na Prima ZOOM, tyto vozy zajišťovaly 85 procent všech transportů.

Slabinou vozů, které se používaly už v napoleonských válkách, byli koně, respektive to, jak je nakrmit. Každý kůň musel denně dostat 20 kg píce, což znamenalo, že většina dodávek proudících například po jediné železnici na východní frontu byla určena právě pro koně. Přestože jich Němci během války používali 2,5 milionu (oproti 1,5 milionu v první světové), na záběrech jsou vidět jen zřídka – němečtí váleční kameramani totiž měli zákaz koně natáčet.

Táhnout svou káru stále dál

K invazi do Francie a Nizozemska například nasadili Němci 35 divizí, ale jen 16 z nich bylo mechanizovaných. Velká část armády se přesouvala pěšky nebo na povozech tažených koňmi. Vojáci navíc za sebou táhli takzvané pěchotní káry naložené kulomety, minomety a municí, mnohé z nich stovky kilometrů až k branám Moskvy nebo Stalingradu.

Nacistické Německo tak mělo na začátku války nejobávanější armádu, při tažení Evropou ale bylo závislé na koních a ručně tažených kárách. Z ohromného počtu koní nasazených Němci jako jezdecká a tažná zvířata jich 750 000 během války zahynulo.

ZDROJ: Warfare History Network

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom