25. září 2022 06:00
Adam Vala

Revoluční záchod zpracuje výkaly a nepotřebuje kanalizaci. Bude se rozdávat i zdarma

Záchod zrecykluje kapaliny a tuhý odpad vysuší k bezpečnému použití v přírodě. Na projektu se podílí i Bill Gates.

Technologická společnost Samsung představila světu prototyp samostatně fungující záchodové mísy, kterou není nutné připojovat ke kanalizaci. Ještě před tím, než namítnete cosi o „suchých záchodech“, novinka od Samsungu není jen elegantní prkénko a díra v zemi. Záchod vypadá jako každý jiný, jen je plně soběstačný a umí s odpadem naložit zcela autonomně.

Pokud se ptáte, jak se výrobci elektroniky dopracovali až k soběstačným záchodům, museli bychom se vrátit do roku 2011, kdy Nadace Billa a Melindy Gatesových vyzvala nejrůznější společnosti, aby se podílely na konceptu toalety pro rozvojové země, vhodné pro použití v místech bez rozvinuté odpadní infrastruktury. A právě Samsung měl se svým návrhem uspět a úzce spolupracovat s manželi Gatesovými od roku 2019.

Unikátní soběstačný záchod

Výsledkem je mísa, která prošla úspěšným testováním a je schopná zpracovat moč i výkaly takovým způsobem, aby nebyly zátěží pro přírodu. Podle jihokorejského giganta závisí celý proces na několika jednotkách – tepelné a bioodpadní – které se starají buďto o kompletní recyklaci kapalin nebo vysušení tuhého odpadu. Během procesu jsou zlikvidovány všechny patogeny a zpracovaného odpadu je možné ekologicky se zbavit. Nabízí se rovněž i jeho další použití, například v zemědělství.

Pokud prototyp získá příslušné patenty, Samsung je připraven poskytnout bezplatně licenci komukoliv, kdo splní kritéria zmiňované nadace a uvolní toalety zdarma v rozvojových zemích před tím, než by se z nich stal komerční produkt.

Zdroj: ZDnet

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom