4. září 2022 06:00

Horolezci se lapili do pasti Dolomit. Podívejte se na dramatickou záchranu

Seskupení skalních štítů Tre Cime di Lavaredo (německy Drei Zinnen) je pýchou Dolomit a lákavým soustem pro horolezce. Přírodní romantika se ale může snadno změnit v katastrofický thriller.

Téměř 3 000 metrů vysoká trojice skalisek zvaná Tři zuby (Drei Zinnen), nacházející se na severovýchodu Itálie, se pyšní úctyhodným počtem prvovýstupů. Není divu, svou obtížností jde o velmi vzrušující lákadlo. Skály jsou působivé jak svou velikostí, tak nepřístupností. Severní strana je totiž kolmá a představuje tak určitou výzvu. Impozantní rozloha a nepřátelský terén však nepředstavuje riziko jen pro dobrodružství hledající horolezce, ale také pro záchranné složky.

Náročná záchrana

Záchrana horolezců uvízlých na Třech zubech, kterou můžete vidět v dokumentu Krásy Jižního Tyrolska na Prima ZOOM, vyžaduje zásah vrtulníku. Ten se ale k horolezcům nemůže příliš přiblížit, protože rotor by mohl narazit do stěny. Záchranáři se tak musí ke zraněným spustit na laně zavěšeném k helikoptéře.

Když se záchranářům konečně podaří vyzvednout zraněného lezce, stále ještě není vyhráno. Vrtulník je totiž ještě musí spustit na zem, což rovněž není jednoduché. Pilot nemá žádný záchytný bod, podle kterého určí, jak rychle bude klesat. K tomu musí počítat s tím, že může při manévrování mezi skalisky narazit do skály nebo ztratit výšku.

Pozůstatky války

Tři zuby tvořily do roku 1919 hranici mezi Itálií a Rakouskem a během první světové války byly také dějištěm válečné fronty. Místo je tak zajímavé i množstvím pozůstatků po jednom z největších válečných konfliktů v historii. Najdeme tam řadu opevnění, umělých jeskyní či pamětních desek.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom