3. září 2022 06:00

Jedinečný netopýr neloví létáním. Podívejte se na jeho speciální útok

Netopýři jsou velmi obratní letci s akrobatickými schopnostmi. Jeden druh však v této dovednosti značně zaostává. Co ale postrádá ve vzduchu, nahrazuje na zemi.

Netopýři nemají všeobecně mezi lidmi příliš dobrou pověst. Dlouhou dobu byli dokonce vnímaní jako spojenci ďáblů, upírů, či dokonce krvežíznivých bestií, za což pravděpodobně mohl jejich na první pohled děsivý vzhled, tesáky ostré jako břitva a fakt, že jejich život začíná až po soumraku.

Přesto jde však o fascinující savce s unikátními vlastnostmi, mezi kterými vyniká zejména schopnost akrobatického letu o rychlosti až 50 km/h či proslulý netopýří radar neboli echolokace. Vzhledem k vysokému počtu druhů se jedná o nejpočetnější skupinu savců hned po hlodavcích. Jedním z nejzajímavějších druhů je pak netopýr pláštíkový, který má naprosto odlišnou lovící taktiku, než mají jeho soukmenovci.

Černá ovce netopýrů? Nikoliv

Jak ukazují fascinující záběry v dokumentu Národní park Big Bend, který vysílá Prima ZOOM, tento okřídlený savec pronásleduje svou kořist paradoxně po zemi. Pro netopýra pláštíkového má však jedinečný způsob lovu opodstatněný důvod. Na rozdíl od ostatních druhů se totiž nejedná o příliš obratného letce, zato se umí dobře pohybovat po povrchu a svou kořist na zemi slyší lépe než v letu.

Jeho potravu tvoří zejména větší létající a pozemní hmyz, jako jsou brouci, cikády či pavouci. Netopýr pláštíkový vytváří kolonie čítající mezi dvaceti a sty jedinci, přičemž komunikace mezi nimi probíhá na vokalizační bázi. Nejčastěji se dá nalézt v oblasti Mexika, Spojených států amerických a na Kubě. Přednost dává zejména suchým a skalnatým místům blízko zdroje vody.

Zdroj: Wikipedia / Animal Diversity

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom