24. srpna 2022 15:00

Jak přesně vzniká nový ostrov? Podívejte se na úchvatný zrod nedotčeného ráje

Během milionů let se magma vytékající z vrcholků podmořských sopek postupně hromadí, a vznikají tak nové ostrovy. Netrvá však dlouho a začne je osidlovat i nový život.

Když vzniká úplně nový ostrov, jedná se o fascinující podívanou, při které můžeme sledovat, jakým způsobem jednotlivé organismy postupně kolonizují novou zem. Jako první se na půdě usazují rostliny, semínka trávy tam donese vítr. A jak vůbec takový ostrov vznikne? To detailně přibližuje i dokumentární seriál Ostrovní ráje na Prima ZOOM. Pod pevninskou deskou se nachází zásobárna žhavého magmatu neboli horká skvrna. Žár z této skvrny propaluje pevninskou desku, skrze kterou vytlačuje horkou lávu.

Podmořské sopky

Takto vznikají sopky na mořském dně. Když z nich pak nadále vytéká láva, dostane se až nad mořskou hladinu, což má za následek vytvoření ostrova. Díky tomu, že se pevninská deska pohybuje, pak přirůstají další a další ostrovy. Tímto způsobem postupně vznikají sopečné ostrovy po celém světě. Patří mezi ně například Kanárské či Havajské ostrovy.

Geofyzička Nathalie Feuillet z Univerzity v Paříži společně se svými spolupracovníky zjistila, že v květnu 2018 došlo u ostrova Mayotte k dosud největší podmořské erupci, která dala vzniknout i novému vulkánu. Ten sahá až 820 metrů nad mořské dno. Erupce podmořských sopek jsou rovněž velmi nebezpečné. Dokonalou ukázkou je případ sopky u Tongy, který stonásobně překonal výbuch atomové bomby v Hirošimě.

Zdroj: Science Direct

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom