Kde leží Hitlerova chlouba, na níž zahynuly 2 000 lidí? Přesná poloha bitevníku Bismarck už není tajemstvím

Muž, který prolomil Hitlerův kód - Bismarck

Ačkoli se už dlouho ví, kde se bitevník Bismarck potopil, přesné souřadnice nikdy nebyly odtajněny kvůli potenciálním nájezdům sběratelů suvenýrů. Těm se však nyní otevírají nové možnosti, neboť přesné místo lodi doslova vyplulo na povrch.

Přesná pozice Bismarcku zůstávala tajemstvím od roku 1941, kdy byla chlouba Adolfa Hitlera potopena britským námořnictvem. To na obávaný bitevník zaútočilo 26. května 1941 torpédy, přičemž už tento první útok byl nesmírně účinný. Zasazený úder totiž mimo jiné zablokoval kormidlo a loď začala nekonečně kroužit. Němci se však nehodlali vzdát bez boje. Poslední zpráva, kterou Bismarck odeslal, provolávala slávu Vůdci a deklamovala boj do posledního náboje.

2 000 mrtvých

Už 27. května byl Bismarck odsouzen k zániku a posádka se alespoň snažila dostat z plavidla lodní deník a další důležité dokumenty. K tomu měl posloužit katapult a palubní letoun Arado 196. Riziko požáru však bylo příliš velké, a tak došlo k jeho svržení do moře. Britové ostřelovali Bismarck přes 100 minut a vypálili okolo 700 granátů, loď rovněž utrpěla další zásahy torpédy a poškozovaly ji i nálože samotných Němců, kteří se Bismarck v bezvýchodné situaci snažili sami potopit. Když šel bitevník konečně ke dnu, vzal s sebou i většinu z 2 200 členů posádky. Přeživších bylo jen 114.

Vrak lodi byl téměř padesát let utopený pod hladinou oceánu. Až v roce 1989 ho objevil oceánograf Robert Ballard. Ačkoli se dlouho ví, že se plavidlo nachází zhruba 650 kilometrů západně od Brestu, přesnou polohu objevitel nezveřejnil, neboť se obával horlivých nájezdníků, kteří by si chtěli urvat kus slavného nacistického plavidla pro sběratelské účely.

4,5 kilometru pod hladinou

Nyní však víceméně přesnou polohu vraku ukazují Google Mapy, podle nichž (a satelitních informací) se potopený vrak nachází na následujícím místě: 48°10′N 16°12′W. Pakliže souřadnice zadáte do aplikace, označí vám přesně daný bod, k němuž se můžete v případě zájmu vydat. Nejedná se však o výlet pro běžné turisty. Musíte brát totiž v potaz, že se vrak nachází v hloubce zhruba 4,5 km, na hladině Atlantiku vás tudíž žádný velkolepý výjev rozstříleného plavidla pojmenovaného po Ottu von Bismarckovi rozhodně nečeká.

Zdroj: Shipwreck World

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom