15. června 2022 11:00

Při vylodění v Normandii byli nacisté dokonale oslepeni. Podívejte se na lest spojenců

Den D: Křídla vítězství – Umělá mlha

Operace Overlord patří k největším milníkům 2. světové války. Spojenci zde zahájili osvobození Francie a posléze celé Evropy. Nejednou si museli pomoci lstí, na kterou vojáci Německa nedokázali reagovat.

Mezi místa, kde se spojenci během Dne D vylodili, byla na poslední chvíli přidána pláž, již německé síly označovaly jako sektor W5 a spojenecké jednotky jako pláž Utah. Patřila k nejzápadnějším místům oblasti, na kterou spojenci zaútočili. Přestože odpor německých vojsk byl v tomto místě relativně malý, bylo potřeba zmást wehrmacht natolik, aby si spojenecké síly udržovaly převahu ve vzduchu.

Útok mlhou

Řešení tohoto problému spočívalo v užití kouřové clony. Pro tento účel byly použity upravené rychlé bombardéry řízené francouzskými piloty, které nesly kouřové nálože se speciálními chemikáliemi. Díky nim vznikla na pláži Utah mlha, jež německé bojovníky úspěšně mátla. Aby mlha vydržela, opakovalo se bombardování kouřem každých deset minut. Německé letectvo příliš odporu nekladlo, přesto přišli o život tří francouzští piloti. Nadvláda spojeneckých vzdušných sil však byla drtivá.

Úplné vítězství

Vylodění v Normandii začalo 6. června 1944 a dodnes platí za největší námořní invazi v historii. Spojenci si udržovali absolutní převahu na moři i ve vzduchu po většinu času invaze. Také díky dezinformační kampani, díky níž Hitler považoval operace v Normandii za pouhou diverzi a neposílal do boje své nejsilnější jednotky, se spojeneckým silám podařilo dovést ambiciózní plán do konce a postupně Evropu osvobodit.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom