19. prosince 2022 06:00

Podívejte se, jak ve skutečnosti útočí anakonda. Její kousnutí umí být velmi nepříjemné

Největší had na světě se rád skrývá ve vodě. I díky tomu může velmi snadno napadnout člověka.

Obrovský had z čeledi hroznýšovitých je populární také díky své velikosti. Dorůstá do 2,5 až 5 metrů, výjimečně dosáhne délky až 7 metrů. Své obrovité tělo skrývá obvykle ve vodě, kde může pobývat i dlouhodobě. Vody Jižní Ameriky jsou pro anakondu vhodné především ze dvou důvodů. V první řadě se v nich umí velmi rychle a snadno pohybovat, ale také může celkovou nepřehlednost tmavé vodní hladiny využít pro zcela nečekaný útok.

Ostré kousnutí

O této její schopnosti se nepříjemným způsobem přesvědčí protagonisté druhé části dokumentu Titanoboa: Megahad minulosti na Prima Zoom. Anakonda je velmi kousavý had a její zuby jsou patřičně ostré, uzpůsobené k lovu kluzkých ryb. Kousnutí silně krvácí a může se dost ošklivě zanítit. Ryby nejsou samozřejmě to jediné, na co může gigantický plaz dostat zálusk.

Anakonda nepohrdne ani kajmany, želvami, antilopami či jinými savci. Dokáže spořádat až sedmdesátikilové prase a svou oběť následně tráví až několik týdnů zalezlá v různých úkrytech. Ten najdeme téměř vždy poblíž vody. Často se vyskytuje v záplavových oblastech, díky čemuž se v době povodní dostane do blízkosti člověka. A to často nebývají příjemná setkání...

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom