28. července 2022 06:00

Gigantická anakonda bez problémů sežere i prase. Podívejte se, jak kořist drtí a polyká

O životě, který anakondy vedou, toho vědci kupodivu zatím mnoho nevědí. O tom, jak velkou kořist jsou schopní tito obrovští hadi uchvátit a pozřít, však mají už dost jasnou představu.

Anakonda velká žije v Jižní Americe a dlouhá může být i šest metrů. Není sice tím největším světovým hadem, tohle místo patří krajtám, anakondy jsou ale hadi nejtěžší. Váží i 100 kilogramů. Není proto divu, že bez problémů uloví cokoli o velikosti kajmana či kapybary.

Svou kořist zardousí a pak ji celou pozřou. V případě anakondy je to ovšem fascinující a zároveň děsivá podívaná, obzvlášť když si k svačině vybere něco pořádně velikého... například sele.

Potravu hadovi do žaludku pomáhají dostat do krku zahnuté zuby. I kdyby tak kořist nebyla ještě zcela mrtvá, nebude pro ni úniku. Anakonda na videu dostala jídlo pohodlně naservírované, v přírodě si ale potravu musí obstarat o dost složitěji. Většinou loví tam, kde se cítí nejlépe – ve vodě. Název nakonda je koneckonců odvozený od výrazu, který v řečtině doslova znamená dobrý plavec.

Zdroj: Live Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom