3. července 2022 06:00

Zakázaný druh hada komplikuje lidem život. Podívejte se, jak útočí

Ostrov Tchaj-wan je splněným snem lovců unikátních hadích druhů. Díky zvednuté mořské hladině byli zdejší plazi před tisícovkami let separováni od zbytku asijské pevniny a mohli podstoupit jedinečnou evoluci.

Dnes najdeme v tchajwanská divočině na 50 druhů plazů, z nichž mnozí jsou vskutku jedineční svými vlastnostmi i chováním. Může za to postupné stoupání moře, které zhruba před 15 000 lety odstranilo suchozemský most spojující Tchaj-wan se zbytkem pevniny a vytvořilo pro hady specifický ekosystém, jemuž se začali přizpůsobovat. Vznikly tak hadí druhy jako tchajwanský šnekojed (Pareas formosensis) nebo tchajwanský oligodon (Oligodon formosanus), které se – jak jejich jména naznačují – živí výhradně hlemýždi a slimáky, popřípadě různými druhy vajec.

Invazivní užovka

Tchaj-wan se stal domovem i speciálního poddruhu užovky tenkoocasé (Orthriophis taeniurus friesei), které se občas říká užovka tchajwanská. Tento nádherný had zaujme na první pohled svým extrémně zúženým ocasem a také žluto-hnědým zbarvením, které může dosáhnout až odstínů zelených oliv. Záda přitom zdobí páry černých skvrn.

Užovka tenkoocasá sice není pro člověka smrtící (bolestivě kousnout však umí), neboť nevlastní jed, kterým by usmrcovala své oběti, přesto může za svůj život, který se pohybuje v délce 15–25 let, způsobit lidem a jejich okolí pořádné škody. Tento had se totiž v případě vypuštění do volné přírody může snadno stát invazivním druhem, který začne usmrcovat velké množství hlodavců a ptáků v okolí.

V minulosti za toto šíření mohly armádní přesuny, kdy se hadi pohybovali kolem vojáky vytvořených cest, případně úniky hadů při převozu za záměrem následného obchodu. Od 70. let je užovka tenkoocasá invazivním druhem například na ostrově Okinawa, kam byla původně zavezena pro léčebné a zoologické účely. Několik uniklých kusů však následně osídlilo nejen tamní lesy, ale i obytnou zástavbu. Kvůli invazivnosti užovek tenkoocasých je ostatně zakázáno tohoto hada v Japonsku chovat či s ním obchodovat.

Vyčkávání a dušení

Užovka tenkoocasá loví svou potravu velice standardně. Ačkoli jí její lezecké schopnosti mohou získat přístup i k ptactvu či netopýrům žijících v jeskyních, obvykle si vystačí jen s myšmi a dalšími hlodavci. A jak ukazuje dokument Krásy divokého Tchaj-wanu na Prima ZOOM, užovka si na svou oběť dokáže velmi dobře počíhat. Stačí vyčkat na moment, kdy se drobná myš myje a nedává pozor, rychlý útok a obtočení hada okolo myši jsou pak otázkou několika vteřin. Úmrtí kořisti rychlé úplně není, nakonec ji ovšem hadí predátor přece jen udusí. Po pár minutách už z malé myšky zůstane jen ocásek čouhající z úst především na konci zimy hladového plaza.

Zdroj: Snakes of Taiwan

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom