22. září 2022 06:00

Nejjedovatější had světa má jedu na zabití 100 lidí. Podívejte se, jak agresivně útočí

Nejjedovatější zvířata světa (1) - Taipan menší

Být nejjedovatějším hadem světa, v jehož jediném kousnutí se skrývá jedu pro usmrcení 100 lidí, ještě neznamená, že máte vyhráno. I podobný predátor totiž může být vcelku snadno poražen.

Taipan menší má smrtonosnou zbraň v ústech už od narození. Po pouhé hodině dokonce opouští hnízdo a začíná vést samotářský život, který tráví nejraději v suchých oblastech. Jeho potravou jsou převážně myši, krysy a někteří vačnatci. Na rozdíl od většiny hadů, kteří jednou kousnou a pak se stáhnou, však taipan zaútočí víckrát a zasadí kořisti několik ran. Díky tomu zvíře zemře rychleji a nemá příliš času se bránit. Ostatně taipan obecně platí za nejjedovatějšího hada na světě.

Nejjedovatější hra

Pokud není podán protijed včas, je úmrtnost po kousnutí taipanem menším až 80%. Není se čemu divit, vždyť jed obsažený v jednom jeho kousnutí by stačil na zabití až 100 dospělých lidí. Jeho jed obsahuje nervové, krevní i svalové jedy. Některé jeho další složky způsobují, že se jed může organismem šířit rychleji. Po uštknutí přichází nejprve lokální bolest a otok. Následuje bolest hlavy, nevolnost, bolení břicha, průjem, zvracení, závrať, křeče a celková paralýza. Existuje ale minimálně jeden dravec, který se taipanova kousnutí bát nemusí.

Například pakobra australská patří k největším taipanovým nepřátelům. Jak můžete vidět v dokumentu Nejjedovatější zvířata světa na Prima ZOOM, pakobra má přirozenou imunitu proti taipanovu jedu. Navíc se živí jinými hady a plazy, takže náhle bezbranný taipan je pro pakobru ideální kořistí.

Zdroj: Australian Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom