14. září 2022 16:02

Houževnatí hadí zabijáci číhají všude. Podívejte se, jak týmově útočí na kořist

Hroznýšovec kubánský patří k nejhouževnatějším lovcům karibských oblastí. Nepohrdne ani netopýry, na které si dokáže záludně počíhat.

Jak jeho název napovídá, hroznýšovce kubánského (Epicrates angulifer) nalezneme především na Kubě a přilehlých karibských oblastech, kde se svou téměř třímetrovou délkou patří k největším hadům. Podle odborných publikací může dorůst až do velikosti 5 metrů, v zajetí ale takové délky zpravidla nedosahuje. Zároveň je hroznýšovec jedním z nejtemperamentnějších hadů. Jeho rychlé reakce na okolní pohyb jsou mu užitečné hlavně při lovu, jak můžete vidět v dokumentu Divoká příroda Kuby, kde si skupina hroznýšovců políčí na jeskyni plnou netopýrů.

Invaze

Hroznýšovec loví raději za světla, ale nepohrdne ani jeskyní, pokud se v ní najde dost potravy. Ve zmíněné ukázce se spojí zhruba tucet hroznýšovců, kteří se rozmisťují kolem vchodu do jeskyně. Had je vybaven tepelnými senzory, takže blížící se kořist zaregistruje i ve tmě. Netopýři nejsou v bezpečí nikde, protože hroznýšovec umí být stromovým i pozemním lovcem. Jakmile je netopýr chycen, nemá pro něho smysl se bránit. Hroznýšovec jej okamžitě udusí a pozře. Jeden netopýr stačí hroznýšovci zhruba na týden.

Ohrožený druh

Hroznýšovci, kteří se mohou dožít i 20–30 let, nicméně patří na Kubě k ohroženým druhům. A třebaže nejsou nijak zvlášť nebezpeční, stále jsou loveni a hubeni. O jejich zachování se stará mimo jiné i chov v zoologických zahradách.

Zdroj: Zoo Praha / Biolib.cz

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom