22. srpna 2022 06:31

Gigantická díra se záhadně zjevila v poušti. Dron natočil úkaz, který může zabíjet

Uprostřed chilské pouště Atacama se objevil obří, 200 metrů hluboký kráter, který by svou šířkou dokázal spolknout i Bílý dům, sídlo amerického prezidenta. Místní se obávají, že podobná díra může brát lidské životy.

Podivný úkaz v podobě extrémně široké a hluboké díry se zjevil 30. července poblíž městečka Tierra Amarilla, které leží zhruba 800 kilometrů od hlavního města Santiago de Chile. Její průměr 32 metrů je dostatečně velký na to, aby pohltil i Bílý dům, který je široký pouhých 26 metrů. Mnohem mrazivější je však hloubka této nově vytvořené jámy, která byla odhadnuta na 200 metrů. Na samém dně se přitom nachází voda.

Důsledek těžby, nebo přírodní jev?

Oblast, v níž se nachází měděný důl Alcaparrosa, byla okamžitě uzavřena v perimetru 100 metrů a bylo zahájeno vyšetřování expertů, kteří mají přijít na příčinu kolapsu půdy a zároveň zajistit bezpečnost pracovníků i místních komunit. Na to chce dohlédnout i starosta Tierra Amarilla, Cristóbal Zúñiga, který se nechal slyšet, že chce znát skutečné důvody existence díry. Zda šlo o důsledek místní těžby, anebo o přirozený proces.

Prvotní odhady mluví o závrtu, který je obvykle způsobený podzemní vodou, která rozpouští horninu okolo sebe. Tím vznikají podzemní prostory, které se mohou znenadání sesunout. Samozřejmě ale panuje i podezření, že za dírou v zemi stojí práce v místním dolu. O jeho škodlivosti na zdejší prostředí je starosta Zúñiga dlouhodobě přesvědčen, když podle něj důlní exploze nejprve „zničily místní domy a ulice, a nyní ničí i okolní zem“.

Další úkaz může zabíjet

Jedním dechem starosta zároveň dodal, že je štěstí, že se závrt objevil v neobydlené oblasti. Nikdo ale podle něj nemůže vyloučit, že se podobná událost nebude v budoucnu opakovat u místní školy či ulice plné lidí. Potíž je v tom, že se případné nebezpečí pro obyvatele bude těžko prokazovat, neboť jak upozorňuje vícero studií, závrty vznikají napříč několika lety a k sesuvu půdy dochází nenadále. Zpravidla se tak nicméně děje právě ve starých i nových těžařských oblastech, kterých je stát Chile plný. Jedná se totiž o největšího producenta mědi na světa, který je zodpovědný za čtvrtinu světových zásob.

Zdroj: Reuters

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom