5 nejkrásnějších míst světa podle Jacquese Cousteaua. Od modré díry po potopený vrak

Jacques Cousteau celý život zasvětil ochraně života v mořích a oceánech. Pokud byste se chtěli vydat v jeho šlépějích, můžete se inspirovat jeho vlastními tipy na nejkrásnější podmořská místa světa. Potápění zde rozhodně stojí za investovaný čas i peníze.

Ne na všechna doporučení se dá spolehnout, pokud jde ale doporučení takové legendy, jakou je oceánograf a filmař Jacques-Yves Cousteau, není o čem debatovat. Když Cousteau 25. června roku 1997 zemřel, bylo mu sedmaosmdesát let a moře ho fascinovalo prakticky celý jeho dlouhý život.

Potápěním se zabýval už před válkou, a když v roce 1942 vznikl jeho první podmořský film, byl to teprve začátek jeho dobře zdokumentovaného celoživotního dobrodružství, během nějž se potápěl prakticky po celém světě. Těchto pět míst bylo ale i pro něj výjimečných, a pokud máte rádi potápění, rozhodně stojí za to je vidět na vlastní oči.

Vrak SS Thistlegorm, Rudé moře, Egypt

Tuhle britskou nákladní loď během druhé světové války potopily německé bombardéry, a v Rudém moři tak uvízl i její cenný náklad – motocykly, nákladní automobily, náhradní díly na auta, pušky, munice, dvě parní lokomotivy a vagony s uhlím. Když loď dvě dvoutunové bomby zasáhly, rozlomila se a padla ke dnu.

Cousteau se o vraku dozvěděl od místních rybářů a proslavil jej hned dvěma dokumenty, včetně známého Světa ticha. Od té doby tam vybujel obří umělý útes, ve kterém se to životem jen hemží. Potápěči tam mohou pozorovat perutýny, karety, murény, barakudy i zploštělce dlouhohlavé neboli krokodýlí ryby, a navíc v hodně neobvyklých, industriálních kulisách. Je tam ale dost „provoz“, v sezoně místo navštíví až 200 potápěčů denně.

Cortézovo moře, Mexiko

Cousteau místo, kterému se dnes říká spíš Kalifornský záliv, nazval akváriem světa. Hojnost majestátních mořských živočichů tu nabízí obrovské možnosti blízkých setkání s mnoha druhy. U Isla San Pedro se to množí kladivouny, Los Islotes obývají lachtani. Na podzim tu potkáte žraloky velrybí a v zimě se můžete plavit mezi keporkaky, vorvani, rejnoky a mantami obrovskými.

Vancouver Island, Kanada

Lidnatý ostrov Vancouver v Tichém oceánu je podle Cousteaua tím nejlepším místem pro potápění v chladné vodě na světě. Díky podmořským proudům se to tu jen hemží planktonem a ten láká jen těžko uvěřitelné množství nádherných mořských druhů od hvězdic přes sasanky a mořské houby až po obrovské chobotnice, které dorůstají do délky 3 až 5 metrů a váží až padesát kilo. Ostrov je navíc poměrně velký a zklamaní nebudete pravděpodobně nikde u jeho 3 200kilometrového pobřeží.

Ostrov Sipadan, Malajsie

Neobydlený vulkanický ostrůvek v Celebeském moři Cousteau proslavil v roce 1989 díky filmu Borneo: Duch mořské želvy, v němž Sipadan označil za netknutý kousek umění a velebil syrovou přírodní krásu tamního útesu. A tím netknutým divokým rájem, kde se volně prohánějí barakudy, tuňáci, manty a mořské želvy, díky důsledné ochraně zůstal Sipadan dodnes. Pokud se tam někdo chce potápět, potřebuje souhlas od místní vlády, smí se tam jen v určitých hodinách a kvůli silným proudům také jen s potřebnými potápěčskými licencemi a certifikáty. Nikdo, komu se poštěstí získat jedno ze 176 povolení, jež tamní úřady denně vydají, té námahy ovšem rozhodně litovat nebude.

Velká modrá díra, Belize

Pro někoho může být tohle místo poněkud znepokojující. Podvodní jáma je tak hluboká, že by se do ní bez problémů vešel londýnský Big Ben a díky azurově modrým vodám její hlubiny ještě vyniknou. Cousteau se tu potápěl v roce 1971 a prohlásil, že Velká modrá díra rozhodně patří mezi 10 nejzajímavějších potápěčských destinací na světě. Je tu samozřejmě možné narazit na velké množství zajímavých živočichů, to, co ale potápěče láká nejvíc, leží víc než 40 metrů hluboko: les stalagmitů a stalaktitů, jež dosahují neuvěřitelné délky okolo 12 metrů. Ty ale samozřejmě už zvládnou obdivovat jen potápěči s potřebným hloubkovým výcvikem.

Zdroj: Scubadiving Earth

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom