21. listopadu 2022 06:00

Naštvaně hází bahno a mušle. Unikátní podmořské záběry odhalily hádku chobotnic

Video natočené u australských břehů odborníky mírně řečeno šokovalo. Podivné chování chobotnic má možná pozoruhodný motiv.

Čím víc toho vědci o chobotnicích vědí, tím fascinovanější těmito zajímavými tvory jsou. Nedávno například zjistili příčinu jejich sebevražedného chování a odhalili také, jak dokonale se dokážou maskovat. Videa, která natočili v Jervisově zálivu u australských břehů, je ale přesto šokovala. Chobotnice po sobě totiž na záběrech vrhají bahno a různé předměty, kupříkladu mušle. V některých případech je podle odborníků tohle chování nejen cílené, ale má dokonce sociálně signifikantní význam.

Unikátní schopnosti

Chobotnice sydneyská (Octopus tetricus) je nejen krásně zbarvená a obrovská (chapadla mohou mít dlouhá až dva metry), ale očividně je také docela velká netykavka. Biologové náznaky tohohle podivného chování pozorovali už v roce 2015, ale že chobotnice bombardují ostatní příslušníky svého druhu někdy i zcela cíleně předměty, to zjistili až teď. Házení věcí je přitom ve zvířecí říši extrémně neobvyklé, mimo primáty dokonce vzácné.

Chobotnice ovšem většinou k vrhání předmětů nepoužívají chapadla (až na jedinou natočenou výjimku – jedna z chobotnic na záběrech ulitou mořského plže mrštila jako frisbee), ale takzvaný sifon či nálevku. Jde o nohu přeměněnou ve specializovaný orgán, který v běžném životě používají k rychlému vytlačování vody. Předměty či bahno si k sifonu chapadly nahrnou a pak je proudem vody vystřelí.

Neházejí příliš přesně

Na základě podrobné analýzy získaných záběrů se ukázalo, že předměty nejčastěji vrhají samičky. Většinou se touto podivuhodnou technikou zbavují materiálu, který jim překáží, například při stavbě hnízda. Podle biologů je ale evidentní také to, že občas zcela cíleně zasáhnou i nedalekého samce, který se s nimi pokouší pářit. Jejich muška ale není nijak skvělá – svůj cíl podle všeho zasáhnou jen v 17 procentech případů.

Zdroj: PLOS One

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom