24. září 2022 06:00

Nejjedovatější chobotnice světa má dost jedu na zabití 26 lidí. Podívejte se, jak útočí

Nejjedovatější zvířata světa (1) - Chobotnice kroužkovaná

Drobná a krásná chobotnice klame svým tělem. Během několika sekund se dokáže proměnit v nemilosrdného zabijáka.

O hlavonožcích je známo, že jsou to neuvěřitelně inteligentní zvířata se schopností operativně řešit každý problém a zmizet během několika sekund. Ani chobotnice kroužkovaná, která obývá vyhřáté mělčiny severního pobřeží Austrálie a některé oblasti západního Tichomoří, není mezi svými příbuznými výjimkou. Kromě společných vlastností hlavonožců však navíc disponuje i důmyslnou barevnou proměnou.

Nejsmrtelnější koktejl na světě

Roztomilé chobotničky kroužkované dorůstající 10 až 12 centimetrů nejsou nikterak agresivní zvířata a před ostatními se spíše snaží skrýt. V případě, že se octnou v nebezpečí či se rozčílí, dávají útočníkům dokonce včasný varovný signál na úprk v podobě měňavých modrých kroužků posázených po celém těle. Pokud to nezabere, změní se roztomile zbarvený hlavonožec v nelítostnou smrtící zbraň. Jed chobotnice je totiž jeden z nejsmrtelnějších a nejagresivnějších biologických jedů na planetě.

Při jediném kousnutí se ze slinné žlázy dokáže uvolnit dostatečné množství jedu na usmrcení až 26 lidí. Zajímavé je však to, že si ho chobotnice nevytváří sama, nýbrž ho mají na svědomí mořské bakterie, které žijí s hostitelem v harmonické symbióze.

V dokumentární sérii Nejjedovatější zvířata na světě, kterou vysílá Prima ZOOM, můžete na vlastní oči vidět, jak smrtící tetrodotoxin, 1000krát silnější jed než kyanid, okamžitě zafunguje na nebohého kraba. Jed však oběť pouze paralyzuje, a tak znehybněná kořist stále pociťuje nesnesitelnou bolest, zatímco se její tělo trhá na kusy. Díky zobáku, který má chobotnice kroužkovaná na spodní straně hlavy, je skvěle vybavená k tomu rozlámat tvrdou skořápku korýše jako nic.

Zdroj: Science Focus

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom