21. září 2022 06:00

Největší štír Ameriky cupuje kořist na kusy. Podívejte se, jak zvítězí jedinou ranou

Nejjedovatější zvířata světa (1) - Štír vs tryskoštír

Na vyprahlé poušti v tropických a subtropických oblastech Ameriky není žádný živočich v bezpečí. Pod obřími kaktusy se totiž skrývají nebezpeční a jedovatí tvorové, kteří čekají na svou šanci zaútočit.

Jinak tomu není ani u velbloudího pavouka, přezdívaného tryskoštír, který klame nejen svým jménem, ale i velikostí. Ve skutečnosti totiž nejde o pavouka, nýbrž o solifuga, což je sice příbuzný pavouků, ale nikoli přímo pavouk.

Deseticentimetrový živočich je v (polo)pouštních biotypech nápadný zejména díky svým velikým klepítkám, kterými uchvacuje vyhlédnutou kořist. Na rozdíl od pavouků sice nemá v mohutných kusadlech ani jinde na těle jed, přesto je jeho kousnutí velmi bolestivé a dokáže prorazit i lidskou kůži. Mezi hlavní nepřátele robustního pavoukovce patří zejména ptáci a drobné šelmy.

Stačí jediné bodnutí

Jak už to tak ale v drsné přírodě bývá, i nebezpečný predátor má nad sebou v potravinovém žebříčku mnohem horšího soupeře – a jinak tomu není ani u pavouka velbloudího. Jak můžete vidět v dokumentární sérii Nejjedovatější zvířata světa na Prima ZOOM, na krmícího se tryskoštíra zaútočí ze zálohy největší štír Ameriky, štír arizonský.

Ačkoli má štír velmi špatný zrak, handicap zdatně kompenzuje svými mechanoreceptory. Díky nim zachytí i ty nejjemnější vibrace nepřítele či kořisti do vzdálenosti 30 centimetrů. Hlasité chroupání potravy pavouka velbloudího tak jednoduše upoutalo pozornost jedovatého štíra, proti němuž nemá solufiga sebemenší šanci; štír soupeře vyřadí jediným bodnutím do zad.

Zdroj: Wikipedia

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom