15. září 2022 06:00

Největší pavouk světa člověka nekousne, má ale jinou zbraň. Podívejte se, jak útočí

Unikátní záběry největšího pavouka světa odhalují techniku jeho lovu. Z jeho kusadel jde strach, pro člověka je ale daleko nebezpečnější něco jiného.

U lidí trpících arachnofobií se může pouhá existence tvora, jakým je sklípkan největší (Theraphosa blondi), postarat o noční můry. Těm méně citlivým bude ale pravděpodobně jeden z největších pavouků světa připadat fascinující. Dorůstá délky až 15 centimetrů a rozpětí nohou může mít velké i 30 centimetrů – zhruba jako klasický jídelní talíř. Do téhle úctyhodné velikosti navíc doroste neskutečně rychle: většinu běžných sklípkanů vzrůstem dožene do dvou let od narození.

Brutální lovec

Ve volné přírodě je vzácnost ho potkat a ještě méně časté je pořídit o tom nějaký záznam, a tak se dlouho věřilo, že loví i menší ptáky. V několika jazycích včetně angličtiny a slovenštiny podle toho dostal i jméno. Ne, že by si na ptáčeti nezvládl pochutnat, běžně také konzumuje ptačí vajíčka, daleko častěji ale hledá potravu na zemi, jako je tomu v tomhle případě:

Při lovu se nespoléhá na své maličké oči, ale orientuje se podle drobných vibrací. Jakmile se jeho obří kusadla, správně chelicery či klepítka, zanoří do oběti, je to pro ni konec. Jed ji paralyzuje a orgány jeden po druhém selžou. Enzymy v pavoučím jedu pak začnou tělo oběti rozkládat zevnitř, dokud se z něj nestane jen slizká tekutina, kterou pavouk může pozřít.

Jestli vám během sledování videa naskočila husí kůže a přísaháte si, že nikdy nenavštívíte Jižní Ameriku, kde jsou tato obří pavoučí monstra doma, tak vězte, že jsou obavy z jejich jedu zbytečné. Na člověka neútočí, a pokud už kousnou, velmi často jedem šetří na něco, co mohou skutečně sníst, a tak ho zkrátka na člověka nepoužijí. A i kdybyste měli smůlu na sklípkana největšího, který se rozhodl lidstvu vyhlásit vendetu a jed použil, nebude to pro vás horší než vosí žihadlo.

Proti člověku používá zvláštní obranný mechanismus

Jenže sklípkani proti nám mají úplně jinou zbraň a nosí ji na zcela opačném konci, než jsou kusadla. Jde o dráždivé žahavé chloupky, které si dokážou „vyčesat“ ze zadečku a které člověku mohou způsobit nepříjemné svědění kůže a při vdechnutí i pořádně nepříjemný, dráždivý kašel.

U sklípkanů největších je zajímavé, že na rozdíl od jiných sklípkaních druhů samičky samce nesežerou po spáření. Samečkům to ale z nějakého důvodu na dlouhověkosti stejně nepřidá. Zatímco samice žijí až 25 let, samci zemřou ve třech až šesti letech, krátce po dosažení pohlavní zralosti.

Zdroj: Smithsonian Channel

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom