4. října 2022 06:00

Jeden z nejsmrtonosnějších hadů světa zabije člověka do 20 minut. Podívejte se, jak se zakousne

Nejjedovatější zvířata světa (2) – Mamba černá

Jeden z nejsmrtonosnějších tvorů planety dokáže usmrtit jen zlomkem svého jedu. Nevyplatí se ani manipulovat s jeho mrtvolou.

Jižně od Sahary po celé jižní a střední Africe můžeme narazit na hada, který se pohybuje nejrychleji na planetě a také má nejprudší jed. Mamba černá je jedním z nejnebezpečnějších zvířat na světě, naštěstí ale není primárně agresivní. Tváří v tvář nebezpečí volí v první řadě útěk, pokud není zahnaná do kouta nebo nemá hlad. Pokud mamba doširoka otevře tlamu, znamená to, že se cítí ohrožena. A tehdy je nejlepší dát jí prostor k ústupu.

Rychlá smrt

Jak můžete vidět v dokumentu Nejjedovatější zvířata světa na Prima ZOOM, jako potravu si mamba vybírá menší savce. Obvykle útočí několikrát po sobě a její jed působí okamžitě, ostatně dospělý jedinec má v každém zubu 12–20 kapek jedu. K usmrcení dospělého člověka pak stačí pouze dvě. Jed mamby černé obsahuje mimo jiné toxiny, které způsobují celkovou paralýzu a napadají srdce. Bez podání protilátky je smrt člověka jistá do 20 minut.

Mamba je nebezpečná dokonce i po smrti, neboť si po skonu zachovává jisté reflexy, přičemž jedním z nich je i uštknutí. Mrtvý had tak dokáže svou oběť kousnout i několik hodin po svém skonu, dokonce i useknutá hlava může smrtelně reagovat až 50 minut po smrti.

Zdroj: Wikipedie / Treehugger

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom