29. září 2022 06:00

Nejjedovatější pavouk světa zabije člověka do 15 minut. Podívejte se, jak loví

Nejjedovatější zvířata světa (2) - Sklípkanec jedovatý

Australský kontinent poskytuje ideální prostředí pro nejnebezpečnější tvory naší planety. Svou domovinu zde našel i nejjedovatější pavouk světa, sklípkanec jedovatý.

S nejnebezpečnějším pavoukem planety, sklípkancem jedovatým (Atrax robustus), se můžeme ve volné přírodě setkat jen nedaleko australských břehů, kde platí za mimořádně jedovatého a obávaného tvora. Ačkoli se samice po většinu času ukrývají v norách opředených hedvábnými pavučinami vybudovanými ve formě trychtýře, odkud takřka nevylézají, samci jsou daleko aktivnější. Na rozdíl od samiček jsou sice menší, zato mají šestkrát silnější jed a daleko agresivnější i průbojnou povahu. Často a rádi se vydávají na průzkumy, a to i do lidských obydlí, kde se schovávají v zákoutích a čekají na svou příležitost zaútočit.

Extrémně agresivní jed

Kousnutí od sklípkance je obzvlášť bolestivé a velmi nebezpečné – v případě, že nepřijde včasná pomoc a podání specifického antiséra, dochází u člověka k úmrtí již 15 minut po kousnutí. K zabití dospělého člověka stačí samčímu pavoukovi jediná kapka silného jedu, po němž se dostaví nepředstavitelné bolesti provázané s dýchacími problémy, nevolnostmi a selháním oběhu.

Na rozdíl od ostatních druhů pavouků má sklípkanec jedovatý podélná a dutá kusadla, která během útoku na kořist či predátora slouží jako injekce plná smrtícího jedu. Nejčastější potravou pro osminohé živočichy jsou bezobratlovci či drobné zvířectvo, které lákají do svého pavučinového trychtýře.

V období dešťů však samci vylézají z nor a aktivně loví i mimo bezpečný a smrtelný úkryt. Jak můžete vidět v dokumentu Nejjedovatější zvířata světa, který najdete na webu Prima ZOOM, kusadla sklípkance jsou natolik silná, že probodnou lidský nehet. Tuhý exoskelet hmyzu je tudíž pro nejjedovatějšího pavouka světa úplná hračka, s níž si poradí během několika sekund.

Zdroj: Science Direct

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom