23. září 2022 06:00

Noční můru arachnofobů spláchnutím nezabijete. Obří pavouk miluje vodu a má příbuzné i v Česku

Vědci popsali noční můru všech arachnofobů. Zkoumaný pavouk se totiž chodí skrýt tam, odkud ostatní pavouci ve strachu prchají. A vydrží tam velmi dlouho.

Pokud patříte k těm, kteří mají pocit, že správné řešení fobie z pavouků je každého osminohého tvora utopit v záchodové míse, tak vás nová studie možná donutí svůj přístup přehodnotit; ideálně tedy tak, že pavouka místo zabíjení vyexpedujete ven. V případě Trechalea extensa by vám totiž voda rozhodně nijak nepomohla.

Překoná i lidský světový rekord

Tento celkem velký druh pavouka žije například v Mexiku, Guatemale anebo na Kostarice a patří do početné čeledi slíďákovitých, jejíž zástupci žijí po celém světě, 64 z nich dokonce v České republice. Na rozdíl od jiných ale vodu nebere jako nepřítele. Ba naopak, chodí se do ní před predátory, včetně člověka, schovat.

„Pro mnoho druhů je takhle se namočit a ochladit úplně stejně riskantní, jako setkání s dravcem,“ vysvětlila jedna z autorek výzkumu Lindsey Swierková. „O pavoucích Trechalea jsme proto nevěděli, že se pod vodou skrývají před nebezpečím, natož abychom si mysleli, že to dokážou na tak dlouho.“ Pavouk totiž vydržel pod vodou neuvěřitelných 32 minut. To je, jen pro zajímavost, o necelých osm minut déle, než zvládl chorvatský potápěč Budimir Buda Šobat, který momentálně drží lidský světový rekord.

Vzdušný skafandr

Je ale nutné říct, že trochu podvádí. Rozhodně takovou dobu nezvládne na jeden nádech. Jeho velmi chlupaté tělo však slouží jako skafandr. Pavouk si díky chloupkům okolo těla dokáže udržet tolik vzduchu, že pod vodou vypadá jako stříbrný a má dlouho co dýchat. Vědci mají za to, že mu vzdušný skafandr pomáhá i s tepelnou izolací. „Je to fascinující,“ shrnula objev Swierková a zároveň dodala, že budou ve výzkumu pokračovat. „Máme mnoho otázek, na které nám tohle první pozorování ještě nedokázalo dát odpověď.

Zdroj: L. Swierk, M. Petrula, P. Esquete: Diving behavior in a Neotropical spider (Trechalea extensa) as a potential antipredator tactic

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom