1. září 2022 06:00

Kdy lidé začali brát drogy a pít alkohol? Zásadní byl jeden historický moment

Je užívání alkoholu a drog staré jako lidstvo samo? Vědci o tom silně pochybují. Proč ale lidstvo drogám nakonec podlehlo a dnes jsou nedílnou součástí každé civilizace?

Na otázku, čím se lidé liší od zvířat, bychom úplně klidně mohli říct: „Tím, že užívají drogy.“ Až na naprosté výjimky v podobě konzumace fermentovaného ovoce je totiž cílené užívání jakýchkoli drog ve zvířecí říši nevídané. Lidé na něm ovšem neskutečně nadšeně „ujíždějí“.

Známe a používáme tisíce drog. Některým těla vystavujeme zcela běžně a denně, například kávě. Některé, jako kupříkladu alkohol, si vyloženě užíváme. Některé nám mají pomáhat zůstat aktivní, některé nás tlumí, některé získáváme z rostlin a hub, některé vyrábíme. Některými cíleně ovlivňujeme náladu, některými ve svých hlavách přetváříme realitu. Drogy užíváme rekreačně, ze sociálních a zdravotních důvodů i kvůli rituálům. Jak ale tohle naše nadšení pro drogy vzniklo?

První důkazy jsou relativně mladé

Pokud byste tipovali, že je staré jako lidstvo samo, tak byste se mýlili. Důkazů o tom, že by první lidé jakékoli drogy užívali, je velmi málo a jsou zcela nepřesvědčivé. Existují sice hypotézy, že jeskynní malby jsou produktem psychedelickými látkami ovlivněných lidí, ba dokonce že to byly právě drogy, které nám pomohly v evoluci vlastního vědomí. Přesto ale stále platí, že jde jen o domněnky. A pokud nad tím přemýšlíme důkladněji, opít se v situaci, kdy může každou chvílí z křoví vyskočit nějaké krvelačné zvíře případně nepřátelský bojovník, co má zálusk na vaši večeři, by bylo úplně stejně nebezpečné jako si opilý sednout za volant.

A to je možná důvod, nebo alespoň jeden z důvodů, proč se užívání drog pravděpodobně začalo mezi lidmi šířit až ve chvíli, kdy změnili způsob života a ze sběračů a lovců se stali pěstitelé plodin a chovatelé zvířat. Tahle změna se datuje na dobu zhruba 10 tisíc let před naším letopočtem.

Jdou civilizace a drogy ruku v ruce?

Každá kultura si ujížděla na drogách „po svém“ – zatímco v Evropě okolo roku 5700 před naším letopočtem užívali opium, Thráčané 450 let před naším letopočtem vesele kouřili marihuanu a domorodí Američané si zase nejvíc libovali v psychedelických drogách. Alkohol je univerzálnější, ten v nějaké podobě vyráběly skoro všechny civilizace. Nejstarší se ale našel v Číně a je z doby 7000 let před naším letopočtem.

Nejstarší důkaz o jakékoli lidmi užívané droze jsou ovšem konopná semínka nalezená v Asii, která pocházejí z roku 8100 před naším letopočtem. I to potvrzuje teorii, že drogy lidé začali vyhledávat až v době, kdy se připoutali k půdě a začal rozvoj farmaření a civilizace. A podle některých odborníků byla dokonce zvýšená bezpečnost jen jedním z mnoha faktorů, který k tomu přispěl. A co víc, právě jiný způsob života a civilizace samotná jsou podle nich důvodem k užívání drog: Pokrok přitahuje další pokrok, a to ve všech oblastech včetně zkoumání účinků různých látek. A drogy mohly být i odpovědí na nové problémy, které jdou s výdobytky civilizace ruku v ruce – války, mor, rozdíly v bohatství a moci a další věci, které člověk jako jedinec nedokáže ovlivnit a které mají moc ovlivnit jeho psychický stav. Proto je možné, že drogy zkrátka každá civilizovaná společnost potřebuje.

Zdroj: The Conversation

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom