19. října 2022 16:15

Únos tříleté Madeleine McCannové: Nový podezřelý dává naději na vyřešení slavného případu

Blíží se konečně zlom ve starém případu zmizení tříleté britské holčičky, jejíž fotografie dodnes plní stránky světových médií? Pojďme si připomenout jeden z nejznámějších, nejděsivějších a zatím nevyřešených kriminálních případů, do jehož řešení se zapojili kriminalisté hned z několika světových zemí.

Jakmile se objevila v britských médiích zpráva, že muže podezřelého z únosu Madeleine McCannové v Německu obvinili z pěti sexuálních útoků, přičemž tři z pěti obětí byly dokonce nezletilé dívky, vyvolalo to okamžitě pozdvižení. Všechny tyto delikty měl totiž už dříve usvědčený sexuální násilník spáchat mezi lety 2000 a 2007 v Portugalsku. Těm, kteří se o případ Madeleine McCannové zajímají, tak okamžitě začala blikat varovná kontrolka: Tříletá britská holčička zmizela v květnu 2007 právě v Portugalsku, přesněji z prázdninového apartmánu v Praia da Luz.

Je možné, že konečně přijde zlom v případu, který v Británii vyvolal šílenství srovnatelné snad jen s úmrtím princezny Diany?

McCannová zmizela z postýlky

Bylo 3. května 2007. Kate a Gerry McCannovi byli se svými dětmi a známými v Portugalsku na dovolené. V přízemním hotelovém apartmá uspali své tři ratolesti a vyrazili na večeři do 55 metrů vzdálené restaurace. Občas se jeden z nich zvedl a zaběhl děti zkontrolovat, a tak se stalo, že když Kate před 10. hodinou večer znovu nakoukla do pronajatého bytu, našla okno i dveře dokořán. A zatímco dvouletá dvojčata normálně odpočívala v postýlce, tříletá Madeleine byla pryč.

Během následujících týdnů si rodiče prošli něčím, nač je i výraz „peklo na zemi“ příliš mírný. Portugalští policisté udělali chybu v interpretaci britských analýz DNA a došli proto k závěru, že Madeleine zemřela nešťastnou náhodou kvůli nepozornosti rodičů, Kate s Garrym se to pokusili ututlat, a tak si vymysleli únos. Fotografie roztomilého blonďatého děvčátka se skvrnkou na pravém oku neúnavně plnila titulní strany médií spolu se spekulacemi a obviněními.

Fakt, že děti nechali samotné v pokoji, jim vysloužil naprosté opovržení a odsouzení veřejnosti. A policisté mezitím nedokázali najít ani jedinou stopu, která by je ke zmizelé holčičce alespoň nasměrovala, kromě jediné výpovědi svědka mezi obyvateli resortu. Ten tvrdil, že v objektu viděl podezřelého muže. Vyšetřování nikam nevedlo ani poté, co šílenství, které případ v médiích vyvolal, trochu opadlo a co se do pátrání zapojilo hned několik států a soukromí detektivové.

První vážný podezřelý se objevil v německém vězení

Plynuly týdny, pak měsíce a nakonec roky, než se něco změnilo. V roce 2015 britská vláda dokonce uvedla, že pátrání už stálo víc než 10 milionů liber (v přepočtu skoro 283 milionů korun). McCannovi si zvykli stát v záři reflektorů, dokonce napsali i knihu. Začátkem roku 2020 už většina lidí považovala děvčátko za mrtvé, včetně policistů. Nikdo neočekával, že by ve víc než 10 let starém případu mohl nastat nějaký zvrat… ale stalo se.

V červnu 2020 totiž němečtí policisté oznámili, že mají podezřelého. Byl jím tehdy 43letý německý občan Christian Brueckner, který si zrovna v německém vězení odpykával trest za prodej drog a v roce 2017 ho Němcům vydali právě Portugalci. Němečtí vyšetřovatelé měli důvodné podezření, že se v době, kdy Madeleine zmizela, pohyboval ve stejné oblasti. Kromě toho ho vyšetřovali kvůli znásilnění 72leté ženy přímo v Praia da Luz jen dva roky před tím, než Madeleine zmizela. Krátce poté policie překvalifikovala její případ z vyšetřování únosu na vyšetřování vraždy.

Nová naděje na odhalení osudu malé dívky

Nová obvinění proti podezřelému Bruecknerovi ho se záhadným zmizením maličké Madeleine samozřejmě přímo nespojují, jeho kriminalistický profil ale najednou k případu sedí o hodně lépe a je možné, že si vyšetřovatelé ještě nechávají hodně pro sebe. Po patnácti letech tak konečně svitla naděje, že se něco nového o osudu zmizelé dívenky přece jen dozvíme.

Zdroj: BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom