23. ledna 2023 12:00
Adam Vala

Kult Charlese Mansona se dopustil série nelidských vražd. Co nakonec vedlo k jeho rozprášení?

V roce 1969 Spojené státy americké šokovala brutální vražda herečky Sharon Tate, jejího nenarozeného dítěte a jejích tří přátel. Jak je dnes už známo, na svědomí je měl kult Manson Family, v jehož čele stál Charles Manson. Jak jeho „rodina“ vznikla, čeho se ještě dopustila a co stálo za jejím obviněním z vražd, ze kterých ji policie původně vůbec nepodezírala?

Jen málokterý vrah se dočkal tolika filmových i knižních zpracování svého příběhu jako Charles Manson. V 60. a 70. letech byl symbolem zla a ukázkovým případem dokonalého manipulanta, který dokázal své přívržence přesvědčit, aby smýšleli na chlup stejně a konali tak, jak jim přikáže. Není se čemu divit, když své zločinecké schopnosti pěstoval už od dětství.

Kriminální začátky

Dobrého rodičovského vzoru se Charles Manson držet nemohl. Matka byla šestnáctiletá alkoholička a po narození syna netrvalo dlouho, než skončila ve vězení, otec pak byl neznámý. Chlapec se vydal v matčiných stopách a už od 9 let trávil většinu času v dětských nápravných zařízeních. Dopouštěl se nejrůznějších zločinů od krádeží aut po ozbrojené loupeže.

Nápravná zařízení neměla na Mansona pozitivní vliv. Naopak se v nich i přiučil schopnostem, které mu byly v jeho zločineckém řádění nadále užitečné. Postupem času dospěl a za další zločiny už mířil přímo do vězení. Po propuštění v roce 1967 pak přišel s ďábelským plánem.

Formace Manson Family

Po svém posledním propuštění z vězení se Charles Manson odstěhoval do San Francisca, kde si našel malou skupinu přívrženců, mladé lidi vyznávající bohémský styl života. Přesvědčoval je o své ideologii a netrvalo dlouho, než zformoval kult, kterého byl hlavou. Hlásal, že díky němu dojde k rasové válce apokalyptických rozměrů, po které zdevastovanou Ameriku bude vést Manson Family.

Už tou dobou byl Mansonovými schopnostmi okouzlen první člověk mimo kult. Dennis Wilson, člen uskupení Beach Boys, ho nazval mocným čarodějem. Sám jím byl přitom zmanipulován, protože se kult nastěhoval do jeho domu a nechal se jím živit. Z domu se nakonec sám vystěhoval, a z původního bohatství mu tak nic moc nezbylo.

Dennis Wilson se dá označit za nepřímou oběť kultu a přímou oběť slávy. Svou minulost ani pozornost nesnášel dobře, konzumoval ve velkém alkohol a podlehl svodu tvrdých drog. Nakonec se ve věku 39 let utopil poté, co namol opilý skočil do moře, odkud chtěl vylovit cennosti své ženy, které do vody hodil tři roky předtím.

První momenty krvavého večera

Charles Manson své přívržence každopádně přesvědčil o tom, že bude ideálním podnětem k velké rasové válce vražda bohatých bělochů. Naplánoval ji tak, aby policie podezírala černochy. Členy Manson Family pak do ulice Cielo Drive v Beverly Hills vyslal 9. srpna 1969, kdy z jejich strany došlo k jednomu z nejbrutálnějších a nejvíc šokujících zločinů v historii.

Navzdory původní domněnce, že byl dům režiséra Romana Polanského a jeho těhotné družky v bohaté čtvrti vybrán náhodně, se v knize Helter Skelter – The True Story Of the Manson Murders potvrdilo, že šlo o záměr. Než dům koupil Polanski, vlastnil ho hudební producent Terry Melcher, který odmítl Mansonovu tvorbu.

První oběť si Charles ‚Tex‘ Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian a Patricia Krenwinkel připsali ještě předtím, než vstoupili do domu. Z pozemku odjížděl Steven Parent, který byl na návštěvě u jeho správce. Watson ho zastavil, vytáhl na něj nůž a následně ho čtyřikrát střelil do hrudi a do břicha.

Brutální mord těhotné herečky

Vražedná akce, které se Charles Manson osobně neúčastnil, přestože ji zorganizoval, započala nenápadným vstupem do objektu. Uvnitř se nacházela herečka Sharon Tate společně se svými přáteli Abigail Folger, Wojciechem Frykowskiem a Jayem Sebringem.

Sharon Tate a Jaye Sebringa vrazi svázali k sobě jen proto, aby Sebringa o několik chvil později zabili. Celkem dostal jednu střelnou ránu a sedm bodných. Šetadvacetiletá herečka, toho času v devátém měsíci těhotenství, byla poslední obětí večera. Sledovala a slyšela tak vše, čeho se členové kultu v jejím domě dopouštěli.

Wojciech Frykowski byl svázán ručníkem, ale to, že se z něj dokázal dostat, mu ve výsledku zřejmě akorát uškodilo. Charles Watson, podrážděný jeho pokusem o útěk a přivolání pomoci, ho několikrát praštil do hlavy pistolí. On i Susan Atkins ho několikrát bodli a právě Watson nakonec ukončil jeho utrpení posledním zásahem. Na těle Frykowského bylo nalezeno 51 bodných ran.

Abigail Folger se podařilo dostat z místnosti, kam ji členové kultu zavřeli, ale Patricia Krenwinkel ji doslova neúnavně lovila. Nakonec ji dohnala a uštědřila jí několik bodných ran. Ve vražedném řádění na jejím těle pokračoval i Watson. Folger byla zasažena celkem osmadvacetkrát.

Tate hlavně kvůli svému nenarozenému dítěti prosila o milost Susan Atkins, která nad ní většinu času držela dohled. Ani nad ní se ale kult nesmiloval a uštědřil jí 16 bodných ran. Nepřežila ona, ani její dítě, které mělo přijít na svět v polovině srpna. Ve svých posledních výkřicích měla volat boha a svou matku. Hereččinou krví pak bylo na dveře napsáno slovo „pig“, tedy „prase“, které mělo svést pozornost směrem k černošské komunitě.

Masakr na Waverly Drive

Pouhý den po zmasakrování Sharon Tate a jejích přátel se kult Manson Family přesunul na Waverly Drive, kde se dopustil dalších brutálních vražd. Oběťmi byli obchodníci Leno LaBianca a Rosemary LaBianca. Fyzický podíl na zločinech toho večera měl tentokrát i Charles Manson, který společně s Watsonem vnikl do domu. Manželům bylo řečeno, že se jim nic nestane, byli svázáni a Manson po shromáždění jejich cenností dům opustil.

Aktérka z předchozího večera Patricia Krenwinkel si tentokrát vzala na pomoc Leslie Van Houten. Ženy přemístily Rosemary z obývacího pokoje do ložnice, zatímco Watson započal vraždu jejího manžela. Leno křičel v bolestech a jeho choť se snažila utéct, vražedkyně ji ale dohnaly a za pomoci Watsona, který už dokončil vraždu Lena, ji 41 ranami ubodaly. Ani tato vražda se neobešla bez krvavých nápisů na stěnách.

Rozuzlení

Policie původně vyloučila, že by mezi vraždami Tate a jejích přátel a manželů LaBiancových byla spojitost. 16. srpna pak byl Charles Manson společně s členy svého kultu zatčen pro podezření z organizovaných krádeží aut. Nakonec to byly spoluvězeňkyně Susan Atkins, které vyšetřovatelům odhalily, že ona a další členové Manson Family stojí za brutálními vraždami, které otřásly světem.

V červnu 1970 započal soud, v němž jako hlavní svědkyně figurovala Linda Kasabian. Ta, ač byla přítomna u domu Tate, toho večera nikoho nezavraždila a za výpověď u soudu jí byla přislíbena imunita. Manson, Atkins, Krenwinkel a Van Houten byli odsouzeni k trestu smrti. Watson byl dopaden později, odjel totiž po vraždách do Texasu.

Ani jeden z odsouzených nakonec nezemřel na elektrickém křesle ani po administraci smrtící injekce. Trest smrti byl všem změněn na doživotní odnětí svobody. Charles Manson se z vězení později dostal jen proto, aby byl přepraven do nemocnice, kde mu ve věku 83 let v roce 2017 po delším boji s rakovinou tlustého střeva selhalo srdce. Zdraví zradilo i Susan Atkins, která v 61 letech zemřela s nádorem na mozku a dalšími, blíže nespecifikovanými chorobami a problémy.

Zdroj: Crime Museum

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom