21. června 2023 09:15

Vrah Nárožný zabil otce, macechu a chystal se i na tetu. Absurdní plán mu ale zlomil vaz

Jeden z nejsložitějších a nejožehavějších případů, jaký se kdy řešil na Moravě, byl nejspíš smutným vyvrcholením rodinných sporů. Kauzu brutální dvojnásobné vraždy provázela spousta pochybností, obstrukcí a především absence toho nejpotřebnějšího důkazu.

Pavel Nárožný neměl se svým šedesátiletým otcem nejlepší vztahy, natož se svou macechou. Konflikty se v jejich rodinném domě vyostřovaly natolik, že u nich musela několikrát zasahovat policie. Nárožný byl nakonec z domu soudně vystěhován, což neunesl a svého otce napadl nůžkami na plech, z čehož otec vyšel se zlomeným nosem.

Vražda bez mrtvol

V listopadu 2009 už ale situaci nikdo neuklidnil a po starších manželích se slehla zem. V jejich rodinném domě na Přerovsku už nebyli k nalezení, zato se zde nacházelo velké množství krve. Podle krevních stop se zde stalo něco, co zranění lidé nemohli přežít. Zásadní stopy našla policie u vchodu, kde nejspíš došlo k útoku. Oběť šla podle všeho zkontrolovat pojistky, které našli kriminalisté vyhozené.

Policisté se pustili do pátrání. Začali prohledávat okolí včetně vodních ploch, nasadili potápěče, psovody i vrtulník s termovizí. Pátrání ale úspěch nepřineslo a těla dodnes nebyla nalezena. Kriminalisté si mohli být jistí jen tím, že ať se stalo v domě cokoli, manželé to nepřežili. Nicméně měli alespoň podezřelého a přibližný obrázek toho, co se toho dne stalo.

Důkazy nelžou

Podle všeho vrah vyhodil venku jistič, čímž přerušil přívod elektřiny do domu. Když jeden z manželů šel pojistky zkontrolovat, napadl jej pachatel nezjištěným předmětem. Následně na stejném místě zaútočil i na druhého z manželů, který přišel na pomoc. Konflikty Pavla Nárožného s jeho otcem byly v okolí poměrně známé stejně jako fakt, že se jej otec chystal vydědit. V noci, kdy se událost mohla odehrát, jej sousedé viděli na místě činu v jeho autě.

Nárožný vinu samozřejmě popíral, podle jeho tvrzení na místě v daný večer vůbec nebyl. Alibi mu ochotně dosvědčila jeho matka, která byla v noc vraždy na třídním srazu. Stály tu tedy proti sobě svědectví souseda a matky podezřelého. Tento spor ale kriminalisté vyřešili pomocí zajišťování stop. V Nárožného autě se našly stopy krve, zároveň jej usvědčovaly pachové stopy. V podezření se tak kromě Nárožného ocitla i jeho matka.

Zvrat v Nárožného případu

V důkazních materiálech však chybělo to nejdůležitější, těla zavražděných. Nárožný i jeho matka vinu popírali, navíc měli údajně informace, že Nárožného otec a macecha jsou naživu v zahraničí. Od roku 2011 tak začaly soudní procesy, které se vlečou dodnes.

Zásadní zvrat přitom přišel v roce 2013, když se Nárožného matka dostala do finančních potíží. Když exekutoři zabavovali její klavír, našli v něm něco nečekaného – platební karty a doklady zavražděných manželů. Soud si nemyslel, že by se matka podílela na vraždě. Její špatný fyzický stav a pevné alibi svědčily v její prospěch. Stále však bylo bráno v úvahu, že mohla synovi pomáhat se zametáním stop. Pravdu o její účasti se ale nejspíš nikdy nedozvíme. V roce 2013 Nárožného matka zemřela.

Dvě vraždy nestačí

Případ několikrát projednávaly pobočky Ostravského soudu v Olomouci. Nárožný se nevzdával, na přelíčení se připravoval velmi precizně, neustále si dělal poznámky a hledal sebemenší pochybení, které by mu dovolilo napsat stížnost a proces zdržet. Nakonec se mu podařilo dosáhnout propuštění na svobodu. Jeho volnost ale vzala za své v roce 2016, ve chvíli, kdy údajně začal připravovat další vraždu.

Nárožného otec a jeho manželka byli prohlášeni za mrtvé, k získání majetku to ale Nárožnému nepomohlo. Majetek totiž spravovala Nárožného teta, která agresivnímu synovci nemínila nechat podíl. Nárožný toho času bydlel v rodinném domě, kam posléze nastěhoval svou známou. Právě s ní začal plánovat, jak svou tetu odstranit.

Vrahův podivný plán vraždy

Známou nejprve navedl, aby tetu sledovala, a zjistila tak její pohyb. Sám přitom vymýšlel fantastické plány. Zpočátku plánoval tetu přejet autem, poté přišel s nápadem, že by jí poslal vzkaz s prosbou, aby ho v domě nechala bydlet dál, a přiložil k němu otrávenou bonboniéru. Nakonec připravil bizarní plán – svou známou poslal koupit dvě paruky, hmoždíř a železnou trubku. Údajně se chystal sestrojit palcát, jímž by tetu ubil. Respektive palcát, jímž by tetu ubila jeho známá.

Ta si měla vzít paruku, dojet na kole na určené místo, předhodit psu tety otrávenou návnadu, zabít tetu palcátem a nastražit na místo falešné stopy, které by zmátly policii. Žena se ale na hrůzném a podivně naplánovaném činu odmítla podílet, od Nárožného se odstěhovala a vše nahlásila na policii. V procesu figurovala jako korunní svědkyně.

Ostravský krajský soud uložil Pavlovi Nárožnému trest ve výši 25 let. Proti rozsudku se odvolal státní zástupce Pavel Zeman, jenž argumentoval mimořádnou společenskou nebezpečností pachatele. Vrchní soud v Olomouci následně dal státnímu zástupci za pravdu a rozsudek zpřísnil na doživotí. Součástí trestu je i odnětí svobody na 13 let za přípravu vraždy tety. Počátkem roku 2023 odmítl Nejvyšší soud dovolání Pavla Nárožného, jemuž momentálně zbývá jen jedna možnost – obrátit se na Ústavní soud.

Zdroj: iRozhlas / ČT24 / Globe24 / Přerovský deník

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom