18. září 2023 16:41

Vraždili důchodce kvůli finanční krizi. Manžele Stodolovy rozeštval podraz Dany

V roce 2002 Česko šokovaly zprávy o násilných úmrtích osob důchodového věku. Jak se později ukázalo, jejich smrt měl na svědomí manželský pár Jaroslav a Dana Stodolovi. Ti byli za celkem 17 trestných činů, jichž se dopustili, odsouzeni na doživotí.

Jaroslav Stodola pochází z chudé problémové rodiny – jeho otec byl alkoholik. Vyučil se obuvníkem, ale už od mládí měl stejně jako jeho otec problémy s alkoholem a pak také se zákonem. Několikrát seděl za krádeže a výtržnosti. Kdo mohl tušit, že když potká Danu, svou někdejší sousedku, nalezne v ní nejen lásku a manželku, ale i partnera v zločinu.

Poslechněte si podcast Hlasy zločinu o Stodolových:

Problémy s penězi

Dana a Jaroslav Stodolovi se do sebe zamilovali a svatba na sebe nenechala dlouho čekat. Daně se ale nechtělo pracovat, a tak manželé Stodolovi začali přepadat a později i vraždit staré lidi v okolí jejich bydliště, o kterých věděli, že mají peníze. Řešili tak finanční krizi, i když ne příliš efektivně, protože ať už malé, či větší částky velmi rychle utratili.

Při první akci, jež dopadla smrtí, se Jaroslav Stodola maskoval černou parukou a punčochou, zatímco jeho žena zabavovala svou matku, aby jí nebylo podezřelé, kde se Stodola v pozdních hodinách zdržuje. Zabití Jaroslava Šandy nebylo v plánu, zloději Stodolovi ale strhl punčochu, a odhalil tak jeho identitu. Stodola ho kvůli obavám z odhalení uškrtil.

Během pouhého roku od prvního zločinu následovalo dalších sedm vražd, jen jednu z nich přitom spáchala Dana Stodolová sama. Ve spěchu pak partneři ve zločinu okradli svou poslední oběť, Josefa Peroutku, který přežil díky tomu, že manžele upozornil na návštěvu, která k němu měla každou chvíli přijít. Ve spěchu sbalili, co mohli, a odešli. Policii pak ale už nedalo příliš práce je dopadnout.

Podívejte se na reportáž Karolíny Oehmové s Jaroslavem Stodolou:

Svalování viny

Jaroslav Stodola svou vinu policii přiznal, snažil se ovšem co nejvíc očistit svou manželku. Trval na tom, že vraždil sám, u jedné z obětí však udělal chybu při rekonstrukci a nedokázal odpovědět ani na dotaz ohledně jejích poranění. Zvrat přišel až ve chvíli, kdy Dana Stodolová chtěla na manžela shodit i vraždu, které se dopustila sama – tehdy ji přestal krýt.

Psal se duben roku 2004, když byli manželé Krajským soudem v Hradci Králové odsouzeni na doživotí. Od chvíle, kdy nastoupili do výkonu trestu, se neviděli, pouze si nějakou dobu vyměňovali dopisy. V roce 2006 byli po vzájemné dohodě rozvedeni.

Příběh Stodolových přináší i nový podcast CNN Prima NEWS Hlasy zločinu:

Zdroj: Kriminalistika.eu / Dokument Bez lítosti / iDnes.cz

Eliška Reiglová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom