27. září 2022 06:00

Únos jedenáctiletého syna milionáře skončil tragicky. Případ otřásl celým Německem a ještě o něm uslyšíme

Kriminální případ z roku 2002 je jedním z nejděsivějších a zároveň nejkontroverznějších, které se v Německu v posledních desetiletích odehrály.

Na teprve jedenáctiletého Jakoba von Meztlera čekali rodiče 27. září 2002 v jejich luxusním domově v německém Frankfurtu marně. Naposledy ho někdo viděl na zastávce autobusu linky 35, kterým se vždycky vracel domů. Místo něj ale rodičům přišel domů jen dopis, v němž únosce požadoval výměnou za chlapcovo navrácení jeden milion eur.

Na chlapcovo propuštění čekali marně

Jakobův otec, bohatý dědic známého bankovního impéria, ani nezvažoval, že by výkupné nezaplatil. Stejně tak mu ale nepřišlo na mysl, že by nezavolal policisty. Proto když si pro peníze došel tehdy sedmadvacetiletý Magnus Gäfgen, student práv a známý Jakobových starších sourozenců, tajně ho u toho sledovalo hned několik policistů. Ale nezasáhli – báli se o Jakobův život.

Jenže Gäfgen chlapce nepropustil ani poté, co shrábl peníze. Místo toho si objednal limuzínu a pro sebe a tehdy teprve 16letou dívku jménem Katha koupil letenky na Kanárské ostrovy. Policisté nehodlali čekat, až jim zmizí ze země a zatkli ho cestou na letiště třetí den po únosu.

Gäfgen ale při výslechu odmítl spolupracovat a o tom, kde chlapec je, se rozpovídal až poté, co mu na příkaz svého nadřízeného jeden z detektivů začal vyhrožovat „strašlivou, nepředstavitelnou bolestí“. Tento incident později vyvolal obrovské kontroverze. Gäfgen dal oba detektivy k soudu, dostal 3 000 Eur odškodného a detektivové čelili kázeňským trestům. Výhrůžky mučením, jakkoli odsouzeníhodné, nicméně zafungovaly a policisté se konečně dozvěděli celou strašlivou pravdu: Chlapec je už mrtvý a byl mrtvý dokonce ještě před tím, než si Gäfgen zažádal o výkupné.

Malicherný motiv k zločinu

Jakob totiž Gäfgena díky svým sourozencům znal a šel za ním dobrovolně. Když se ho ale únosce pokusil zpacifikovat, začal křičet a Gäfgen mu v panice, že ho prozradí, přelepil dýchací cesty lepicí páskou. Chlapec se udusil.

Jeho tělíčko Gäfgen nacpal do pytle a pohodil nedaleko schlüchternského jezera. Pak si v klidu vybral výkupné, se kterým měl podle slov svého právníka velkolepé plány: Ohromit bandu bohatých, snobských teenagerů a hlavně šestnáctiletou Kathu, kvůli níž už předtím nadělal spoustu dluhů.

Jak dlouho si ještě bude odpykávat trest?

Soudce Gäfgena poslal v lednu roku 2003 na doživotí za mříže a jeho zločin označil za mimořádně závažný; Gafgen tak nemohl požádat o předčasné propuštění po patnácti letech. Brzy, v roce 2025, ale bude mít první skutečnou možnost se dostat z vězení ven a můžeme si být jistí, že se celý případ znovu bude probírat. Gäfgen totiž dělá všechno pro to, aby zůstal i poté, co vyhrál odškodné kvůli výhrůžkám mučení, v povědomí lidí. Ve spolupráci se svým právníkem sepsal autobiografii, změnil si jméno na Thomas David Lukas Olsen (údajně podle fiktivního dánského zločince Egona Olsena), a dokonce se pokusil založit nadaci pro dětské oběti zločinů. To vyvolalo takový odpor, že zasáhly i německé autority a vrah musel nakonec svoje plány přehodnotit.

Zdroj: Deutsche Welle

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Německo zločin vražda únos kriminalita kriminalisté výkupné Jakob von Metzler Magnus Gäfgen

Populární filmy na Prima Zoom