23. července 2022 06:00

Předvídání zločinů je realitou. Nová technologie odhalila zásadní chyby policie

Nový počítačový algoritmus dokáže s přesností na 90 procent určit budoucí zločiny v různých oblastech. Výzkum ovšem brzy po spuštění odhalil, jak velké chyby činí policisté.

Datoví a sociální vědci z University of Chicago vyvinuli zcela nový algoritmus, který je schopný předvídat zločin s až neskutečnou přesností. Model dokáže nahlédnout do budoucnosti jednoho týdne a podle výzkumníků je na 90 procent přesný. Celý systém je postaven na v zásadně jednoduchém principu učení vzorců chování v čase a na daných lokacích.

Jak předvídání zločinu funguje?

Algoritmus využívá veřejná historická data amerického velkoměsta Chicago a zaměřuje se na dva typy kriminality – násilnou (vraždy či napadení) a majetkovou (přepadení, vloupání a odcizení vozidel). Volba na tyto typy padla kvůli tomu, že se jedná o nejčastější nahlášené zločiny ve městě a zároveň se jich především v odloučených lokalitách tolik nedotýká předpojatost ze strany policie, která má tendenci méně vážně řešit zločiny spojené s drogami či dopravními přestupky.

Vědci chtěli nový systém vyvinout, protože předchozí pokusy využívaly epidemický a seismický přístup, který podle nich není příliš funkční. Pracuje totiž s tzv. „hotspoty“, místy zvýšené kriminality, která se má – podobně jako nemoc – šířit do okolních oblastí. Podle výzkumníků však tento přístup zcela opomíjí společenskou povahu měst a neohlíží se ani na vzájemný vliv kriminality a policejních složek.

Snaha eliminovat předpojatost

„Vytvořili jsme digitální dvojče městského prostředí. Pokud do něj vložíte dostatek historických dat, řekne vám, co se v budoucnosti stane. Nejedná se o kouzlo, jsou zde bezpochyby jisté limity, naše průzkumy však ukazují, že se jedná o funkční a velmi dobře pracující model,“ popisuje nový nástroj Ishanu Chattopadhyay, odborný asistent, který je jedním z autorů zveřejněné studie v magazínu Nature.

Chattopadhyayem zmíněné digitální dvojče rozděluje město na jakési prostorové dlaždice o velikosti zhruba 300 metrů, v nichž jsou zločiny interně predikovány. Cílem je vyhnout se jakýmkoli tradičním sousedským a politickým hranicím, které jsou jen základem pro předpojatost. Nejedná se navíc o jediné využití nového algoritmu. Stejně jako s daty z Chicaga nový model funguje i s informacemi z Atlanty, Austinu, Los Angeles, Filadelfie, Portlandu, San Francisca a nechvalně proslulého Detroitu. „Ukazujeme, že záleží na objevování vzorců, které jsou pro každé město specifické,“ přibližuje fungování spoluautor projektu sociolog James Evans.

Chyby v činnosti policie

Vědci během výzkumu rovněž analyzovali chování policie a zjistili zásadní pochybení a nedostatky v jednání vyšetřovatelů. Data jasně ukázala, že kriminalita v bohatších oblastech vedla ke zvýšenému množství zásahů, zatímco odloučené lokality zaznamenaly útlum policejní činnosti. Chattopadhyay vysvětlil, že policisté jsou ve chvíli hlášení zločinu v bohaté čtvrti často odveleni na místo činu ve velkém množství, přičemž zóny s nižším ekonomickým statusem zůstávají zločinu vydány napospas.

Chattopadhyay si nicméně uvědomuje, jaký vliv by nástroj jeho týmu mohl mít na zásahy proti zločinu. Rozhodně si proto nemyslí, že by se mělo jednat o nástroj, který by měl policii nutit k proaktivnímu a preventivnímu potírání kriminality, které jsme viděli například ve sci-fi hitu Stevena Spielberga Minority Report. Má se podle něj jednat o systémovou pomůcku, která dokáže jasně zobrazit chování v městských částech a možné strategie při práci se zločinem.

Zdroj: Biological Sciences

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom