17. října 2022 06:00

Američtí vojáci detailně popsali setkání s UFO. Zneklidňující je shodná oblast úkazu

Pozorování UFO už dávno nejsou stigmatizovanými jevy, o kterých se nemluví. NASA dokonce vyjádřila zájem tento fenomén dále zkoumat. Stejně jako Pentagon, který vyzývá svědky k popsání svých zážitků, které budou následně analyzovány a vyhodnocovány.

Ostatně UFO nemusí nutně znamenat mimozemské síly, jak se často nesmyslně soudí. UFO totiž v první řadě představuje neidentifikovatelný létající objekt, což americké bezpečností složky vnímají jako zařízení, které zkrátka dosud nebylo popsáno a zkatalogizováno. Může tak například jít i o špionážní zařízení typu dronu, což je samozřejmě výrazně nudnější vysvětlení, než když se hovoří o invazi šedivých mužíčků zavádějících anální sondy.

Podivná svědectví o setkání s UFO

Přesto jsou některá svědectví skutečně prazvláštní a vyvolávají obavy. Důkazem budiž popis seržanta Maria Woodse, který v letech 1975–1983 sloužil u U.S. Air Force jako člen bezpečnostní policie. Woods v dokumentu Neidentifikováno: Americká vyšetřování UFO vysílaném na Prima ZOOM detailně popsal zážitek z roku 1977, kdy hlídal Ellsworthovu leteckou základnu v Jižní Dakotě. Ta byla během studené války součástí takzvaného severního obranného okruhu a obsahovala mezikontinentální střely Minuteman s jadernými hlavicemi. Proto ji nemohl strážit kdejaký neprověřený blázen.

Woods byl tehdy společně s kolegou Michaelem Johnsonem informován o narušení raketového sila s označením November 5, přičemž se oba muži vydali událost prozkoumat. Na silnici 79 však s vozidlem narazili na úkaz, který je zaskočil. Jasně svítící koule se dle Woodsova svědectví vznášela zhruba 3 metry nad zemí a oba muže oslňovala. Když si na ni zaskočený seržant posvítil baterkou, zaznamenal změnu tíživého tlaku a poté omdlel. Probrala ho až vysílačka, když se jeho kolegové ze základny ptali na situaci.

Woods popsal, že zatímco jeho partner byl i nadále ztuhlý, objekt se přemístil zhruba 10 km k jezeru Newell, kam se oba muži vydali. Když byli posléze nalezeni záložním týmem, byli zmatení a dezorientovaní. Woods následně zjistil nejen to, že má výpadek paměti o rozsahu 4 hodin, ale rovněž, že jeho kůže na několika částech těla nesla stopy po popálení. Jeho nadřízení tak logicky nechali odebrat vzorky. Dodnes však Woods neví, co se stalo a jeho zážitek ovlivňuje jeho život.

Izolace a samota svědků

Ačkoli přiznává podporu rodiny, jak dodává tvůrce dokumentu Luis Elizondo, typickým jevem u lidí s podobným zážitkem je postupná izolace a samota, neboť jim okolí zkrátka nerozumí. Ostatně své o tom ví i svědek obdobného incidentu Jeff Goodrich, který sloužil u americké armády v letech 1978–1997. V roce 1994 měl na starost údržbu střel na Malstromově základně v Great Falls, jež je rovněž součástí severního bezpečnostního okruhu. Tato oblast je obecně známá výskytem UFO a Goodrich tak není sám, kdo viděl podivné věci.

2. února 1996 viděl společně se sloužícím poručíkem na nebi pět trojúhelníkových objektů, které se pomalu pohybovaly po své trase, až nakonec zcela zmizely. Dle Goodrichových slov nebyl nikde patrný tradiční pohon, pomocí kterého by se plavidlo přesouvalo. Zdá se tedy, že bylo schopné anti-gravitace. To však není nic proti druhému zvláštnímu zážitku, který Goodrich dle svých slov zažil.

Dva měsíce po zvláštním úkazu na základně totiž ubytovával kamaráda, když oba muže uprostřed noci zaskočilo intenzivní bílé světlo doprovázené kroky na schodišti. Goodrich vypověděl, že v oslepujícím světle viděl drobné siluety postav, nemohl však mluvit a cítil se bezmocný. Brzy ovšem ztratil vědomí a probudil se až ráno.

Střetli se snad oba muži v různých letech se stejným fenoménem? A proč zrovna v oblasti, jež je známá mezikontinentálními raketami a představuje potenciální jaderné ohrožení? Odpověď se zřejmě nikdy nedozvíme, což jednoznačně nahrává různým konspiračním teoriím. Vidění trojúhelníkových objektů však není napříč jednotlivými roky i lokacemi rozhodně málo. Stejně jako případů, které popisují velmi podobné detaily jako Woods a Goodrich.

Zdroj: Podcast UFO by Martin Willis / dokument Alien Endgame / Scientific American

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom