Američané začínají vyšetřovat UFO, které nestvořil člověk. V sázce je národní bezpečnost

V nové zprávě amerického kongresu se nejen místo výrazu UFO používá širší pojem UAP, ale také se navrhuje vyšetřovat jen to, co není vyrobené člověkem.

Během vyšetřování nevysvětlených vzdušno-podmořských jevů (Unexplained Aerospace-undersea Phenomena či UAP – výraz, který v americkém žargonu nově nahradil UFO) budou od roku 2023 vyšetřovatelé rozlišovat mezi těmi, které vytvořil a nevytvořil člověk. Znamená to, že Američané otevřeně přiznávají, že vyšetřují cosi, co by mohlo být mimozemského původu?

Hrozba technologií, které jsme ještě nevynalezli

Odpověď je… ne tak docela. Američanům totiž o mimozemšťany nijak zvlášť nejde. Jejich primárním zájmem je nyní – vzhledem k současné světové situaci – národní bezpečnost. To, že vláda identifikuje předpokládaná UFO jako lidmi vyrobené objekty, například meteorologické balony, je velmi časté a tato na první pohled zajímavá sekce dokumentu je čistě o tom, že se podobnými záznamy bude zaobírat někdo jiný. To důležité v dokumentu, jenž je mimochodem dodatkem k zákonu o zpravodajských službách, je zmínka, že hrozby, které pro USA představují technologie schopné přesunu mezi vesmírem, vzduchem a vodou, jsou stále větší.

Tyhle technologie jsou – pokud je nám známo – zatím úplně v plenkách či teprve na začátku své existence. Dala by se za ně považovat třeba obojživelná auta či rakety. Jako je ta, kterou využívá projekt Artemis. Spojené státy ale, zdá se, počítají s pokrokem, který by některé světové mocnosti mohly udělat v utajení.

Varování i proti útokům z kyberprostoru

Spolu s tímto vyjádřením dokument zmiňuje ještě hrozby „mezidoménové“, což je termín, pod nímž není snadné si něco konkrétního představit. V současnosti se totiž války rozhodně nevedou jen na skutečných bojištích. Mnohé konflikty probíhají v kyberprostoru a onou „doménou“, což je americká obranná zkratka právě pro bojiště, tak může být klidně sociální síť. A ty mimozemšťané pravděpodobně nevyužívají, zato Rusko je v informační válce velice zkušené a také úspěšné.

Zdroj: Congress.gov

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom