Legendární sovětská stíhačka střílela po UFO. Blízké setkání mělo 2 000 svědků

Setkání s UFO přestávají být v posledních letech tématem, na která se hledí skrze prsty. Dokonce i NASA a Pentagon se nyní snaží, aby svědci hlásili podivné zážitky. Některá podivuhodná setkání navíc mají i poměrně dost svědků, případně jsou v jejich středu zkušení armádní piloti.

Ačkoli se často mluví hlavně o amerických setkáních s UFO, svědectví přichází i z jiných koutů světa. 11. dubna 1980 jedno takové zaznamenali i v Peru na letecké základně La Joya. Na té tehdy sloužil i generál Luis Spicer a poručík Oscar Santa Maria Huerta, který byl pilotem v té době moderního sovětského stroje Suchoj Su-22. Byl to právě Huerta, který se v nadzvukovém letounu dle svých slov postavil neznámému, vzduchem plujícímu objektu.

Rozkaz zněl jasně

Stalo se tak poté, co v 7:15 ráno přišla na základnu informace, že se v zabezpečeném perimetru objevil záhadný letoun, který nereaguje na výzvy o identifikaci. Netrvalo tak dlouho a Huerta dostal jasný rozkaz a 2 000 lidí na základně přihlíželo jeho vzletu vstříc neznámému tělesu.

To pilot blíže popisuje v dokumentární sérii Neidentifikováno: Americká vyšetřování UFO jako jakousi světle krémovou klenbu připomínající vzdáleně keramiku. Objekt byl široký, s kovovou základnou a všude kolem něj bylo světlo podobné svatozáři. Na rozdíl od jiných obdobných setkání však v tomto případě došlo i k ostré palbě.

Suchoj vystřílel 64 ran

Huerta totiž dostal příkaz zaútočit a těleso zneškodnit. Peruánský pilot vypálil na UFO dle svých slov přes šedesát 30mm projektilů, žádný však nezpůsobil viditelný efekt. Plavidlo poté mělo extrémně zrychlit až do rychlosti 2 000 km/h a být pro stíhacího pilota opakovaně nedosažitelné. Po několika dalších pokusech o přiblížení ze strany Suchoje, dodnes jednoho z legendárních strojů sovětské armády a studené války, objekt vystoupal do vyšší letové hladiny a zmizel.

Generál Spicer i pilot Huerta nemají na základě popsaných vlastností pochyb o tom, že se jednalo o UFO. Jinou teorii však má letecký inženýr Bill Scott, který tvrdí, že Američané v době studené války používali jakési stroje podobné dronům, aby špehovali se Sovětským svazem propojené státy, jakým bylo právě i Peru. Opravdu se tedy Huerta střetl s utajeným americkým letounem? Na tuto otázku zřejmě nikdy nenajdeme odpověď. I o tomto případu však byl Pentagon informován. Dokládají to zveřejněné armádní dokumenty.

Zdroj: News.com.au

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom