23. července 2022 06:00

NASA zveřejnila snímek z povrchu Marsu, který ufologům vyrazil dech

Vozítko Perseverance, které od jara 2021 prozkoumává Mars, objevilo na jeho pustém povrchu podivnou věc. Připomíná kus zamotaného provazu nebo spíše utržený rybářský vlasec. Jenže kdo by na Marsu chytal ryby?

NASA zveřejnila snímek z pravé přední bezpečnostní kamery, která sleduje terén bezprostředně před vozítkem a umožňuje tak včas reagovat na případné překážky. Takzvaná Hazard Avoidance Camera (Hazcam) v červenci 2022 pořídila a odeslala na Zemi snímek, který okamžitě vyvolal pozdvižení. Existence života na Marsu, zejména jeho mnohobuněčných forem, je už stovky let předmětem dohadů a mimochodem právě pátrání po pozůstatcích živých organismů je jedním z hlavních úkolů robotické sondy.

Obyčejný padák?

Pokud se smíříme s faktem, že poslední jezera z povrchu Marsu zmizela před miliardami let, musí mít existence domnělého vlasce na povrchu rudé planety jiné, méně bizarní vysvětlení. Odborníci ovládající dálkově mechanickou ruku Perseverance také skutečně s řešením přišli – a k rozčarování zastánců všech konspiračních teorií je trapně prozaické.

Domnělý vlasec ve skutečnosti přistál na Marsu spolu s Perseverance. Jde buď o část padáku nebo přistávací plošiny, s jejichž pomocí se vozítko sneslo na povrch. Vítr pak mohl zavát tento fragment poměrně daleko od místa přistání, k němuž došlo 18. února 2021. Navíc pokud srovnáme velikost „vlasce“ s kolem vozítka, zjistíme, že je jen pár centimetrů velký. Z domnělého pozůstatku cizí inteligence se tak vyklubal obyčejný lidský odpad.

Záhadné útvary na Marsu

Zájmu ufologů se na druhou stranu nelze divit. Sondy obíhající kolem Marsu nebo brázdící jeho povrch se už v minulosti pochlubily snímky nejrůznějších anomálií, které se daly obtížně vysvětlit. Například v květnu 2022 sonda MRO pořídila poblíž jižního pólu planety snímky podivných vláken připomínajících kořeny. Ve skutečnosti šlo o útvary vytvořené oxidem uhličitým unikajícím do atmosféry.

Rovněž v květnu 2022 pak vozítko Curiosity v oblasti Greenheugh Pediment nafotilo podivný útvar, který vypadal jako napůl zavátý vchod do starověké hrobky nebo pyramidy. Podle odborníků ale jde o prasklinu ve skále způsobenou zemětřesením. Navíc i v tomto případě klame perspektiva a zkreslení velikosti - domnělé dveře jsou totiž jen 45 centimetrů široké.

Nejznámějším marťanským „artefaktem“ byl pak dlouhou dobu snímek podivné tváře pořízený v roce 1976 sondou Mars Global Surveyor. Při pozdějším snímkování povrchu Marsu s vysokým rozlišením se z domnělého výtvoru mimozemšťanů vyklubal obyčejný pahorek o rozměrech třikrát dva kilometry s výstupky a brázdami.

ZDROJ: CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom