Obří UFO se vznášelo nad vojenskou základnou. Popisy svědků se shodují

Pozorování UFO se stala takovým fenoménem, že se do snahy osvětlit podivné výjevy na obloze začala zapojovat i NASA. Pentagon zase otevřeně vyzývá svědky, aby se nebáli o svých zážitcích mluvit. I když zní občas přinejmenším neuvěřitelně.

Jedním z takových případů je i svědectví Davida Marceau, který sloužil jako americký voják v záloze mezi roky 1990–1998 a účastnil se mimo jiné vojenského výcviku na kanadské základně Gagetown v Novém Brunšviku. Zde 1. sprna 1992 během rutinního cvičení spatřil podivný úkaz nad lesem, o němž se bál celé roky promluvit, protože věděl, že ho budou mít ostatní za blázna. Nebyl však osamoceným svědkem.

Noční výjev nad stromy

Základna Gagetown leží na severní hranici s USA a slouží jako cvičné místo jednotek pro obě země. Jak Marceau sám popisuje v dokumentární sérii Neidentifikováno: Americká vyšetřování UFO na Prima ZOOM, počátkem srpna 1992 se zde potkaly jednotky z různých částí země, aby společně pilovaly rutinní vojenské procesy. David Marceau byl 1. srpna 1992 vyslán společně se svým kolegou, jehož pravé jméno nechce prozradit (informuje o něm pouze jako o Mikeovi), na hlídku prvního a třetího stanoviště, přičemž Marceau stál přímo u muničního skladu.

Bylo 23:20, když se muži se zbraní v ruce a prázdným zásobníkem v ní zježily dle vlastních slov vlasy na hlavě. Měl pocit, jako by byl pozorován neznámou bytostí. Netrvalo dlouho a nad okolními stromy během jasné, úplňkem osvětlené noci viděl podivné plavidlo, které mělo dle jeho odhadu 60 metrů na délku a zhruba 30 metrů na šířku. Marceau stál jako přikovaný, ostatně věděl, že zbraň není nabitá a sám tušil, že by zřejmě ani nic nezmohl. Jak totiž přiznává, od začátku je přesvědčený, že se nejednalo o lidské plavidlo.

Popis byl potvrzen

Loď se pomalu přesunovala a poté velmi rychle zmizela v dáli. Marceau si rovněž pamatuje zvuk šumící televize, který UFO vydávalo. Samozřejmě si během pozorování myslel, že se zbláznil, nicméně jeho partner na jiném stanovišti na druhé straně lesíka ho zaskočil přiznáním, že i on byl události svědkem. S takzvaným Mikem se dokonce podařilo natočit rozhovor přes telefon, kde popsal plavidlo zcela totožně jako David Marceau.

Podle tvůrců dokumentu popis neznámého objektu odpovídá třem z pěti faktorů, které jsou s UFO spojovány. Jmenovitě jde o okamžité zrychlení, antigravitaci a nadzvukovou rychlost. Oba muži totiž potvrdili, že plavidlo bylo vmžiku pryč a oni během sledování celého incidentu nedokázali rozpoznat žádná pozemská řídicí zařízení. Je samozřejmě otázkou, co oba muži mohli během srpnové noci roku 1992 vidět. Christopher Mellon, bývalý asistent ministra obrany USA, se nicméně ve zmíněném dokumentu domnívá, že by se mohlo jednat i o špionáž. Kanaďané jsou totiž součástí obrany severu USA a nedaleko se nacházejí i jaderné objekty. Nic však nebylo oficiálně potvrzeno, a je tak nutné na tyto domněnky nahlížet s chladnou hlavou.

Zdroj: Wikipedia

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom