12. ledna 2023 06:00

Sexuální napadení hada zaskočilo. Podívejte se, jak prchá před nadrženou armádou

Takhle si užovka svůj lov nepředstavovala. Ačkoli ve svém rajónu patří za zdatného predátora, tentokrát si svou kořist nevybrala ve vhodnou dobu.

Užovka obojková je poměrně rozšířeným druhem hada a díky vřelému vztahu k vodě bývá ve svých lovištích postrachem především pro ryby a obojživelníky. Užovka je mimo jiné výborný plavec a nebojí se za svou kořistí dokonce potopit. Ne vždy si ale svou oběť vybere vhodně. Nebo lépe řečeno, ne vždy si vybere kořist ve vhodnou dobu.

Nečekaný sexuální útok

V pořadu Biebrza: Evropská Amazonie na Prima Zoom dostane užovka obojková zálusk na skokany ostronosé, žáby, které se začínají shromažďovat k jistému účelu. Užovku, která se promptně pustí do lovu, pak nepříjemně překvapí. Skokani se totiž připravují k páření, což naznačuje jejich modré zbarvení. Když uvidí nad hladinou hlavu užovky obojkové, vrhnou se na ni v naději, že mají před sebou samici.

Zaskočenému plazovi nezbývá než uprchnout. K obraně má ale samozřejmě více prostředků. Kromě hlasitého sykotu užovka praktikuje také metodu zvanou thanatóza, tedy předstírání smrti. V případě polapení může také vyzvracet potravu, buď aby odlehčila tělo, nebo díky neobratné manipulaci. Třebaže je obecně považována za zcela neškodnou pro člověka, její největší zbraní v případě ohrožení je jed ve slinách. Ten sám o sobě není tolik nebezpečný, protože užovka postrádá funkční jedový kanálek s vývodem do zubů, takže není schopná ho aktivně použít. Alergikům ale může způsobit silnou reakci, která může skončit až smrtí.

Zdroj: The Wildlife Trusts

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom