29. prosince 2022 06:00

Největší had světa vážil tunu a žral velké krokodýly. Podívejte se na gigantického zabijáka

Před 60 miliony lety ovládal tropické oblasti Jižní Ameriky děsivý zabiják, který předčí všechny noční můry. Gigantický had nahradil vyhynulé dinosaury.

Před 65,5 milionu let zasáhl Zemi poblíž Mexika obří asteroid a ukončil nadvládu dinosaurů. Následujících deset milionů let patří k nejzáhadnějším v dějinách planety. Jaké druhy živočichů Zemi ovládly?

Jednou z mála indicií, které nabízejí odpověď na tuto otázku, našli věci v obřím povrchovém uhelném dole Cerrejon na severu Kolumbie. Množství zkamenělých listů a dalších částí rostlin včetně palem, banánovníků, avokáda nebo kakaovníků svědčilo o existenci prvního známého deštného pralesa, který zde zhruba před 60 miliony lety prosperoval. Kromě pozůstatků rostlin se v dole v roce 2009 objevily kosti, krunýře a části páteře dosud neznámých obratlovců, kteří zemi ovládli po zániku dinosaurů.

Tajemné obratle

Několik nalezených obratlů, které stejně jako mnoho jiných fosilií skončily v různých přírodovědných muzeích světa, při pozdějším zkoumání přivedlo dva postgraduální studenty na Floridě k fascinujícímu objevu. Podle dokumentu Titanoboa: Megahad minulosti, který můžete najít na webu Prima ZOOM, se nejednalo o obratle krokodýla, který v tropech té doby prosperoval, ale o část gigantického hada.

Aniž to tušili, byli Jason Bourque a Alexander Hastings z floridského přírodovědného muzea na stopě objevu, který se dal přirovnat k objevení Tyranosaura rexe. Při rekonstrukci hada pojmenovaného Titanoboa cerrejonensis pak vědci došli k šokujícímu výsledku. Had z Cerrejonu lámal všechny rekordy – měřil 14,5 metru a stal se tak nejdelším hadem v dějinách planety. Nejdelší současný had, krajta mřížkovaná, měří 8,5 metru a předchozí největší zkamenělý had Gigantophis (Gigantophis garstini) dosahoval délky 10 metrů.

Tichý zabiják

Titanobou byste ve volné přírodě potkat nechtěli. Porovnáním síly svalů dávného hroznýše s dnes žijícími druhy došli vědci k závěru, že Titanoboa dokázal smyčkami svého těla rozdrtit nosorožce. Kvůli své hmotnosti dosahující 1,1 tuny žil a lovil v mokřadech a jezerech tropické části Jižní Ameriky.

Potravou mu byli pleistocenní obří krokodýli a také želvy, které podobně jako dnešní anakondy polykal vcelku i s krunýřem. Vědci odhadují, že když Titanoboa ulovil velkého krokodýla, nemusel už zbytek roku jíst vůbec nic.

ZDROJ: Encyclopedia Britannica

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom