22. prosince 2022 06:00

Revoluční objev zcela mění pohled na život hadů. Celou dobu byl přitom na očích

Studium zvířecí říše stále přináší nové poznatky. Australští vědci nyní kupříkladu zjistili o pohlavním životě hadů něco, čeho si vědecká obec dosud nevšimla.

Třebaže se dlouhodobě mělo za to, že hadí samice mají pouze nevyvinuté penisy a páření probíhá tak, že si ho samci prostě vynutí, nová studie od doktorandky Megan Folwell prokázala, že pravda je někde jinde. Od začátku přitom vycházela z faktu, že většina zvířat má klitoris, a tak nedává příliš smysl, aby hadi byli výjimkou. Začala tedy klitoris u hadů hledat.

Překvapivá pitva samice smrtonoše

Při pitvě samice smrtonoše zmijího objevila pohlavní orgán ve tvaru srdce, naštěstí natolik velký, aby šel najít bez větších potíží. Následně se svým týmem pitvala 10 hadů devíti různých druhů, včetně krajty kobercové, zmije útočné a ploskolebce dvoupruhého. Konečným závěrem je, že hadí samice skutečně poštěváček mají.

Konkrétně mají dva samostatné klitorisy oddělené tkání a skryté na spodní straně ocasu. Hadí poštěváček se skládá hlavně z nervů, kolagenu a červených krvinek, což ukazuje na to, že se jedná o topořivou tkáň. Klitorisy hadů dosahují různých velikostí, některé jsou svalnaté a výrazné, jiné spíše tenké a hůře dopátratelné.

Objev přepisuje dosavadní poznatky

Objev zásadně přepisuje vše, co jsme si dosud o hadím sexu mysleli. Hadí samci se často ovíjejí kolem ocasu své partnerky, a to právě na místě, kde se nachází klitoris. Hadí penisy jsou často opatřeny háčky či bodci, takže lubrikace, kterou poštěváček umožňuje, je žádoucí pro samičí pohodlí. Zároveň mohou signalizovat vaječníkům, aby ovulovaly a vejcovodům, aby se připravily na uskladnění spermatu. V každém případě není páření příjemné jen pro samce.

Doposud si vědci pletli hadí klitoris s nevyvinutým penisem či pachovými žlázami. Podle Folwell se studium samičích pohlavních orgánů přehlíží, což komplikuje možnost porozumět sexuálnímu životu zvířat. Právě určité tabu ohledně možnosti hadího klitorisu je dle názoru vědkyně důvodem, proč nebyl objeven už dříve.

Zdroj: The Guardian

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom