25. října 2022 06:00

Které zvíře má pohlavní úd osmkrát delší než tělo? Z těchto sexuálních rekordů vám půjde hlava kolem

Které zvíře žije s permanentní erekcí, proč jsou makakové ochotní platit za pohled na zadky samic a jak je možné zamknout vagínu?

Některé věci můžeme zvířatům závidět, některé jsou tak znepokojivé, že bychom o nich raději nevěděli, natož abychom je prožívali. A o sexu to platí dvojnásob. Jedno je ale jisté: Následující lechtivé zajímavosti jsou tak či tak neskutečně fascinující.

O zvířatech a penisech

Penis je jednou z mála věcí, která u většiny živočišných druhů slouží k témuž. Jeho vzhled, funkce a způsob použití se ale někdy liší natolik, že je to až neuvěřitelné. Jakýmsi „univerzálním tématem“ sice je, že tento pohlavní orgán před a během páření mění velikost či vzhled, ani to ale neplatí vždy. Takoví aligátoři mají například erekci permanentně. Zhruba dvaceticentimetrový penis obalený tuhým kolagenem ale schovávají uvnitř kloaky a jediný způsob, jak jej dostat ven, je zatlačit aligátorovi na podbřišek.

Mořské ploštěnky jsou hermafroditi, takže mají jak ženské pohlavní orgány, tak mužské. Ty nicméně používají dost podivně – se svými penisy šermují, dokud jeden druhému neprobodne kůži. Ten probodnutý pak holt musí protentokrát vystřihnout roli matky, dostane totiž rovnou i dávku spermatu. „Tatínek“ posléze odchází šermovat penisem s dalšími ploštěnci.

I penis vážky motýlice má vyloženě fascinující schopnost. Nepoužívá jej sice k boji, ale orgánem na konci tvarovaným podobně jako malá lopatka či lžička dokáže ze samiččina pohlavního orgánu vyškrábnout sperma svého předchůdce. Proto jim to páření také tak dlouho trvá a poletují spojené i na celkem velké vzdálenosti.

A jak je to s velikostí? Většina lidí si jako rekordmana v této oblasti představí zřejmě plejtváka obrovského s penisem dlouhým 2,4 metry, případně slona s údem těžkým přes třicet kilogramů. V poměru délka penisu ku velikosti těla ale vítězí úplně jiný živočich: Vilejš. Tenhle mořský korýš má pohlavní úd, který až osmkrát přesahuje délku jeho těla. Pokud žije v klidných vodách, má penis úzký a dlouhý, pokud v bouřlivějších, penis je kratší a silnější. Tak či tak je ale dost dlouhý na to, aby dosáhl na spoustu vilejšů přilepených v okolí. A pokud nedosáhne, sperma holt vypustí do vln a doufá, že ho některá samička zachytí.

O vaginách

I některé samičky mají schopnosti, které by jim lidé mohli závidět. Kachny například dokážou svou vaginu před nechtěnými nápadníky zamknout. Kačeři mají totiž penis ve tvaru vývrtky a kachna pomocí svalstva dokáže vaginou pootočit tak, že do ní penis zkrátka nepasuje, a počkat si na nějakého perspektivnějšího samce. U druhu, kde je vynucovaná soulož běžná, je to velmi důležitá výhoda.

Odolat nátlaku o dost silnějších kohoutů nedokážou mnohdy ani slepice a i ony mají metodu, jak si vybrat, s kým zplodit potomstvo: Po aktu dokážou drtivou většinu spermatu stažením svalů jednoduše vychrstnout ven.

A zatímco o vačnatcích se říká, že mají vaginy tři (oni tedy nemají technicky vzato žádnou, ale jejich reprodukční orgány opravdu poskytují spermiím dvě různé cesty a skrz třetí pak o třicet dní později putuje zárodek klokana z matky ven, aby se vyšplhal do vaku), olihně nemají vaginu vůbec. Což zase tak nevadí, vzhledem k tomu, že většina samečků olihní nemá penis tak dlouhý, aby byl funkční. Místo toho sameček váček se spermiemi k samičce přistrčí jedním z chapadel a ona si jej uskladní ve specializovaném orgánu nedaleko úst, dokud ho nebude potřebovat.

O sexu

O některých primátech, třeba lidech či šimpanzích bonobo, je známo, že pro ně sex zdaleka není jen aktem vedoucím k rozmnožení. A vědci během experimentů dokonce zjistili, že makakové rhesus jsou ochotní zaplatit za to, aby viděli obrázky pozadí samiček. Opice se během výzkumu nadšeně vzdaly oblíbené ovocné šťávy, když to znamenalo, že budou mít příležitost si lechtivé snímky prohlédnout.

Sex ovšem pro některé druhy znamená i smrt. Jistě vás teď napadnou třeba kudlanky, které samečkovi ukusují po aktu hlavu, chobotnice, jimž sex spustí v těle proces, který je zabije, anebo dokonce nesmrtelné medúzy, které dokážou libovolně obracet svůj životní cyklus a vracet se do dětství. I když jen pod podmínkou, že se nespáří. Existuje ovšem jedno zvířátko, jehož sexuální akt připomíná skutečný horor.

Samečci vakomyší z rodu Antechinus se totiž doslova upáří k smrti. Tento rejskovi podobný australský vačnatec souloží jen jednou v životě, ale zato pořádně. Během dvou nebo tří týdnů (podle toho, jakou má výdrž), de facto nedělá nic jiného, tedy kromě šarvátek s ostatními samci; nejí, nepije, jen kopuluje s tolika samicemi, s kolika může. Nakonec jeho tělo v důsledku vysoké hladiny testosteronu a vyčerpání přestane být schopné regulovat stresové hormony, zkolabuje mu imunitní systém a on zemře ještě před tím, než se jeho potomci vůbec narodí.

Člověk se pak už ani nediví samicím pandy velké, které mají zájem o sex jen jedinkrát za rok, po dobu dlouhou zhruba 24 až 72 hodin. A aby to pandí samci měli ještě těžší, může tenhle vzácný okamžik přijít kdykoli od začátku února do konce května. Není divu, že je umělé oplodnění pro budoucnost tohoto druhu tak důležité. Jejich zoufalí chovatelé tak někdy zkoušejí i extrémní metody, jak je k sexu přimět – třeba pandí porno.

Zdroj: Smithsonian Magazine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom