30. června 2022 06:00

Tarantulím při páření neustále hrozí smrt. Podívejte se na napínavé námluvy

Páření tarantulí probíhá ve volné přírodě v poněkud napínavých podmínkách. Samice žijí zhruba dvakrát delší dobu než samci, kteří tím pádem mají výrazně méně času na to, aby předali co nejvíce samičkám svůj genetický materiál. A jde jim doslova o život.

Zatímco samci tarantule se dožívají 7–8 let, samice žijí klidně i dvacet, přičemž prokázané byly i případy sahající k 25 letům života. Samečci se po většinu roku zdržují ve svých norách, s koncem léta (obvykle během října) se vydávají i na několik kilometrů dlouhou pouť, při které hledají samičí nory, v nichž by mohlo dojít k páření. Když svou milou konečně najdou, musí však být velice opatrní. Jeden špatný krok je totiž může odsoudit k trestu smrti.

Vábení, případně útěk

Jak můžete vidět v dokumentu Údolí smrti na Prima ZOOM, když samec samičku objeví, začne ji vábit pomocí chemických, vibračních a hmatových signálů. Pokud o něj samička projeví zájem, začne mu odpovídat stejně. V opačném případě by nápadník měl vzít hodně rychle nohy na pomyslná ramena, neboť mu u některých druhů hrozí smrt v podobě prokázaného kanibalismu.

Kanibalismus souvisí s geny

Samička však svého potenciálního partnera většinou nesežere z důvodu hladu a její kanibalistický apetit není dán ani velikostí jednotlivých druhů. Vědci ho spojují s genetikou, když tendence usmrtit nápadníka i před samotným aktem mají primárně agresivnější druhy samiček, které reagují velmi podobně jako v případě lovu kořisti. Podle argentinského experta na tarantule Nelsona Ferrettiho samec přijde o život v jednom z těchto tří případů:

  • Pokud se snaží svou vyvolenou pronásledovat bez dostatečného dvoření
  • Pokud vstoupí do její nory příliš rychle
  • Pokud neodejde dostatečně rychle po samotném aktu

Samička po páření zůstává nějakou dobu nepohyblivá, což samečkovi ve volné přírodě umožňuje získat prostor a čas pro bezpečný útěk. Množství nakladených vajec se liší druh od druhu a může se pohybovat od 50 do 2 000 kusů umístěných do pavučinového vaku. Během následujících 6–8 týdnů samice zůstávají kvůli vaku ostražité a výrazně agresivní, vak samotný pak mnohé druhy dokonce obracejí, aby nedošlo k deformaci vajec. Samotní mladí pavouci po vylíhnutí zůstávají delší dobu v hnízdě a živí se zbytky vajec.

Zdroj: LiveScience

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom