22. února 2023 06:00

Nejvyšší člověk světa přerostl dospělé muže v 10 letech. Překonat ho je prakticky nemožné

Výška tohoto muže omezovala v tom, co si přál dělat, prakticky už od dětství. Nevešel se do lavic, nemohl na sebe sehnat oblečení ani boty a tužka pro něj byla příliš drobná. Přesto neztratil ani dobrosrdečnou povahu, ani smysl pro humor.

Když se Robert Pershing Wadlow 22. února roku 1918 v americkém Illinois narodil, vypadal jako každé jiné dítě. S porodní váhou 3,8 kilogramů by nikdo nehádal, že bude růst tak neuvěřitelnou rychlostí. Jenže když mu bylo půl roku, jeho výška byla stejná jako u dvouletého dítěte. Ve dvou letech měřil stejně, jako běžně měří desetiletí chlapci a v šesti byl vysoký jako kdejaký puberťák. Na základní škole v jeho rodném Altonu pro něj museli udělat speciální lavici, do té běžné se nevešel.

Svého 180 centimetrů vysokého otce přerostl v osmi a mezi devátým a desátým rokem se jeho výška přehoupla přes dva metry. A jeho růst se nikdy nezastavil. Wadlow pravděpodobně trpěl zdravotním problémem, který dnes už lékaři umějí léčit, což znamená, že ho pravděpodobně v růstu nikdo nepřekoná. Nadbytek růstových hormonů mu ale nijak neubral na jeho dobré náladě, laskavosti a humoru. Proto mu také mnozí přezdívali něžný obr. Wadlow byl jedním z těch lidí, které mají všichni okolo rádi. Jeho výška mu ale bohužel velmi brzy začala diktovat, jak bude svůj život žít.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela nejstarší osoba světa. Pracovala do 108 let a jedné sladkosti nikdy neodolala

Život obra

Když se ve 13 letech přihlásil ke skautům, museli mu například ušít speciální uniformu a spacák. To by ale bylo to nejmenší… Robert měl od jistého věku problémy s chodidly. Měl v nich jen omezený cit a byly tak jeho nejzranitelnějším místem. Ve čtrnácti špatně šlápnul a od té doby už se neobešel bez kovových ortéz na kotníku. Později se k nim přidala i další podpůrná zařízení. Boty ho také trápily. Sehnat jeho velikost se nedalo, v dospělosti měl tak velkou nohu, že obouval konfekční velikost 70 – jeho chodidlo měřilo půl metru. Boty si tedy za velké peníze musel nechat vyrábět.

Také si přál vystudovat práva, nebyl ale v obrovských prstech schopný ani udržet tužku a některých přednášek se nemohl ani účastnit, protože se v osmnácti letech se svými 250 centimetry nevešel do lavic nebo laboratoří. Nakonec ho živil „showbyznys“ – dělal chvíli u cirkusu a hlavně se stal tváří firmy, která vyráběla boty, což se mu vyplatilo, protože na něj pak šila boty zdarma. Hodně kvůli tomu cestoval, a tak koupil velké auto, ze kterého „vyoperoval“ přední sedačky a seděl na zadních, aby ho mohl řídit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Musk má nechtěný Guinnessův rekord. Vykázal největší ztrátu osobního jmění v historii

Neskutečných 272 centimetrů

Brzy se z něj stala celebrita se vším všudy a lidé ho kvůli jeho dobrosrdečné povaze měli rádi. Pravda, někdy se mu stalo, že ho nějaký podezřívavý Američan nakopl do holeně, aby se přesvědčil, že nestojí na chůdách, ale Robert to řešil tak, že váhajícím s úsměvem sejmul klobouk z hlavy a položil ho někam, kam nedosáhli. A jeho výšku brzy potvrdila i Guinessova kniha rekordů – záznam z posledního měření u jeho jména uvádí výšku 272 centimetrů.

Bohužel, přestože Wadlow kupodivu netrpěl žádnými hroznými zdravotními problémy, zemřel velice mladý na sepsi. Kvůli omezenému citu v dolních končetinách totiž nikdy necítil třeba shrnutou ponožku nebo kamínek v botě, natož otlaky, které mu působily jeho ortézy, dokud se mu na odřeném místě neudělal puchýř a nezanítil se. A jeden z těchto zanícených puchýřů ho v pouhých 22 letech zabil.

Smrt a pohřeb

Do hotelového pokoje v Michiganu se po přehlídce ke Dni nezávislosti, které se účastnil, dobelhal už v horečce. A přestože ho operovali a dali mu transfuzi, jeho stav se zhoršil a v noci ze 14. na 15. července roku 1940 zemřel. Jeho tři a čtvrt metru dlouhou rakev, která i s jeho tělem vážila víc než půl tuny, neslo na ramenou 16 lidí. Rozloučit se s ním přišlo obrovské množství fanoušků, odhady hovoří o 33 tisících.

Po Robertovi se toho mnoho nedochovalo, jeho rodina téměř všechny jeho věci zničila, aby se z nich nestaly exponáty urážlivých výstav, slavný je ale dodnes. Jeho výšku zatím žádný člověk nepřekonal.

Zdroj: Guiness World Records: Hall of Fame

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom