12. ledna 2023 06:00

Nový nejmenší muž světa se schová za meloun. Historický rekord ale nepřekonal

Jaké to je, když máte v dospělosti stejnou výšku jako čtyřměsíční kojenec? Dvacetiletý Íránec kvůli svým proporcím nerad nosí i mobil.

Afshin Esmaeil Ghaderzadeh ve svých dvaceti letech cestoval vůbec poprvé. Z rodného Íránu se vydal do Dubaje, kde se nechal změřit lidmi z Guinessovy knihy rekordů. V průběhu 24 hodin ho měřili celkem třikrát a výsledek katapultoval drobného Íránce mezi světové rekordmany.

Neznámý zdravotní stav

Do té doby byl nejmenším žijícím mužem světa Edward Niño Hernandez. Sedmatřicetiletý Kolumbijec měří pouhých 72,1 centimetrů, a přesto je o skoro sedm centimetrů vyšší než Ghaderzadeh s téměř neuvěřitelnými 65,24 centimetry. Čistě pro srovnání, 65 centimetrů je výška běžná pro 4měsíční miminko.

Doma, v kraji Búkán v íránské provincii Západní Ázerbájdžán, je známou postavou už od dětství. Když se narodil, vážil jen 700 gramů. Teď má 6,5 kila a i kvůli tomu je pro něj mnoho každodenních úkonů složitých. Má problémy například i s tím, že běžný mobil je na něj příliš rozměrný a těžký. Jeho rodiče ho kvůli růstovým problémům nemohli poslat do školy a bez jejich každodenní pomoci se neobejde. Zajímavé je, že nikdo zatím nezjišťoval, z jakého důvodu je Afshin tak drobný; rodina má jen limitovaný přístup k lékařské péči. K té by se mu teď ale mohly otevřít dveře, stejně jako tomu bylo v případě pro změnu nejvyššího žijícího muže planety, Sultana Kösena z Turecka, jehož závratnou výšku 251 centimetrů způsobil nádor.

Nejmenší žijící a nejmenší vůbec

Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, Afshin Ghaderzadeh ještě stále není nejmenším mužem, který kdy chodil po planetě Zemi. Tenhle titul stále patří Chandrovi Bahadurovi Dangimu z Nepálu, který měřil 54,6 centimetrů a zemřel v roce 2015. To je koneckonců stejné i v případě nejmenší ženy – v současnosti jí je indická herečka Jyoti Amge s 62,8 centimetry, Pauline Mustersová z Nizozemska, která zemřela už v roce 1895, byla ale ještě o 18 milimetrů nižší.

Zdroj: The Economic Times

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom