14. února 2023 06:00

Kteří lidé nejvíc přeceňují svoje IQ? Pravděpodobně jste jedním z nich

Dvě skupiny obyvatelstva svoje IQ pravidelně přeceňují. Dokážete odhadnout které?

Odborníci vědí, že inteligence člověka je velice komplexní věc, kterou nelze kvantifikovat na základě jediného testu… a už vůbec ne z toho, který si uděláme on-line na nějaké pochybné webové stránce. Pravda, vyšší hodnoty IQ už dávno spojili s životními úspěchy, třeba se schopností dosáhnout akademických a ekonomických cílů. Ale taky se ukázalo, že miliardáři mívají horší IQ než milionáři. A tak panují dohady, jestli je třeba hodnoty IQ měřit. Jedna věc je ale jistá. Pokud se výškou svého IQ někdo chlubí, pravděpodobně ho nemá tak vysoké, jak si myslí.

Mladí muži a starší ženy

Ukázala to studie, během níž odborníci zjišťovali jednak IQ, ale také EQ (emoční kvocient). Obě hodnoty pak porovnali s tím, jak svou inteligenci ohodnotili účastníci. A výsledek? Příliš vysoké mínění o své vlastní chytrosti mívají častěji mladí muži než mladé ženy. Většinou si „přidali“ 5–15 bodů IQ. Výzkumníci jim ale jednu věc přiznávají. Podle toho, co testy ukázaly, šlo o velmi sebevědomé jedince, kteří se považovali i za více atraktivní.

Zajímavé je, že mezi staršími muži a staršími ženami to bylo přesně naopak. V ní si IQ přeceňovaly spíš starší ženy. A kuriózně, i v jejich případě hrálo roli vyšší sebevědomí.

Vědci se na starší skupiny obyvatel v podobném výzkumu soustředili vůbec poprvé, výzkum IQ se prováděl vždy hlavně na mladých lidech, a tak je to poprvé, kdy si někdo tohoto fenoménu všiml.

Zdroj: Wiley Online Library

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom