12. února 2023 06:00

Jsou miliardáři hloupější než milionáři? Důkladný výzkum přinesl zajímavou odpověď

Vědci v novém výzkumu sice uznávají, že inteligence pomáhá peníze vydělat, ale jen do určité sumy… Alespoň tak znějí závěry studie, na níž odborníci pracovali po 11 let.

Většina lidí má za to, že pohádkově bohatí lidé jsou, mimo jiné, velmi inteligentní. Proto si také cení jejich názorů a naslouchají jim. Nejnovější výzkum ale ukázal, že přinejmenším u mužů je tohle mýtus. Odborníci přitom jistou návaznost výše výdělku na inteligenci potvrzují, ale jen do určité sumy.

Samotný intelekt nestačí

O tom, jestli je to univerzálně platné pravidlo, zatím mluvit nemůžeme, protože se výzkumu zúčastnili jen muži okolo čtyřicítky. Těch byl ale na druhou stranu celkem podstatný vzorek, 60 tisíc. A tak je bezpečné říct, že minimálně u mužů je tenhle fenomén vědecky podložený.

Odborníci účastníky 11 let trvajícího výzkumu nechali v mladším věku projít sérií kognitivních, psychologických i fyzických testů a později jejich výsledky porovnali s jejich platy a prestiží jejich zaměstnání. Výsledky ukázaly, že mzdy a prestiž rostly s lepšími kognitivními schopnostmi, ale jen pokud roční plat účastníků nepřesahoval v přepočtu zhruba jeden a čtvrt milionu korun.

U bohatších lidí už tohle pravidlo (vyšší inteligence = vyšší mzda) neplatilo. Ba naopak. Ti nejbohatší muži disponovali o něco horšími kognitivními schopnostmi.

Výzkum sice nedal žádný návod, jak si tedy ty pohádkové peníze vydělat, ale aspoň víme, že pokud chceme obdivovat nějakého intelektuála, pravděpodobně bychom ho neměli hledat mezi mužskými miliardáři.

Zdroj: European Sociological Review

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom